• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Ugandasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Ugandaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista.

Käytännön tietoa Ugandasta

Käytännön tietoa Ugandasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Ugandaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista.

1. Ugandan sää ja ilmasto

Uganda on ympärivuotinen matkakohde. Vaikka Uganda on lähellä päiväntasaajaa, maan sijainti ylätasangolla tasapainottaa lämpötiloja, joten siellä ei ole koskaan liian kuuma.  Keskilämpötila on päivällä n. 26 astetta ja yöllä n. 17 astetta.

Vuoristovaellukset, gorillasafarit ja muut retket sademetsiin ovat haastavampia sadekauden aikana (lokakuusta marraskuuhun ja huhtikuusta toukokuuhun). Sadekausia ei kuitenkaan ole syytä pelätä, sillä aurinko paistaa silloinkin usein ja sateet osuvat pääasiassa yöaikaan ja aamun varhaisiin tunteihin. Itse asiassa sadekaudet ovat parasta aikaa safareille ja simpanssien jäljitykselle.

Säätilastot
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Päivälämpötila
27
27
27
26
26
25
25
25
26
26
26
26
Yölämpötila
17
17
18
18
18
17
16
16
16
17
17
17
Sademäärä mm
89
72
160
198
206
93
61
69
110
117
141
112
Säätilastot Päivälämpötila Yölämpötila Sademäärä mm
Tammi 27 17 89
Helmi 27 17 72
Maalis 27 18 160
Huhti 26 18 198
Touko 26 18 206
Kesä 25 17 93
Heinä 25 16 61
Elo 25 16 69
Syys 26 16 110
Loka 26 17 117
Marras 26 17 141
Joulu 26 17 112
2. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan www.afrikkasafari.fi-valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut Ugandan-matkat kuuluvat Valmismatkalain piiriin.
Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

3. Kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin seikkoihin:
 • Tee varaus jo hyvissä ajoin ennen lähtöä, niin saat gorillajäljitykseen tarvittavan luvan varmemmin.
 • Maksettuja gorillalupia ei palauteta, eikä lupaa ole mahdollista siirtää muulle kuin luvassa mainitulle päivämäärälle. Lupa sisältyy hintaan ja on voimassa ainoastaan sinä päivänä, joka on matkaohjelmassa varattu gorillajäljitysretkelle.
 • Jos sairastut esim. nuhakuumeeseen tai flunssaan, osallistumisesi gorillajäljitykseen voidaan evätä myös siinä tapauksessa, että lupa on jo hankittu ja maksettu. Tämä johtuu tartuntariskistä gorilloille. Opas päättää viime kädessä, voitko osallistua retkelle.
 • Gorillojen jäljitykseen osallistuvien on oltava vähintään 15-vuotiaita.
 • Ota huomioon, että retki voi olla fyysisesti vaativa.
 • Gorillajäljitys kestää 1-9 tuntia
 • Gorillojen kanssa pääset viettämään tästä ajasta noin 1 tunnin.
 • Homoseksuaalisuus on Ugandassa laitonta, eikä sitä yleisesti suvaita.
 • Huumaavien aineiden hallussapito on ankarasti kiellettyä, ja rangaistukset ovat ankaria.
 • Muista, että luontoon ei saa jättää mitään. Tämä koskee myös esimerkiksi omenankotia ja WC-paperia.
4. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.
Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

5. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkalle suositeltavista rokotuksista Matkailijan terveysoppaasta.

Maahan saapuessasi sinulla on oltava todistus keltakuumerokotuksesta. 

6. Viisumi

Suomen kansalaiset tarvitsevat voimassa olevan viisumin Ugandaan.

Etukäteishyväksyntää viisumille haetaan verkossa osoitteessa https://visas.immigration.go.ug/.

Hyväksyntä on tulostettava ja otettava mukaan Ugandaan. Huomaa, että itse viisumia haetaan vasta Ugandaan saapumisen yhteydessä. Viisumi maksaa 50 USD per henki.

Etukäteishyväksynnän saaminen voi kestää jopa 7 päivää, joten suosittelemme sen hakemista hyvissä ajoin. Jos et saa vastausta 7 päivän sisällä, suosittelemme ottamaan yhteyttä Ugandan suurlähetystöön, joka voi myös myöntää viisumin.

• Passin on oltava voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.
• Passissa on oltava tilaa maahantulo-/maastapoistumisleimoille.
• Matkustajan on täytettävä maahantulo- ja maastapoistumiskortti.

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ja maahantulomääräykset ottamalla yhteyttä kohdemaan edustustoon.

7. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheitä nimissä, ota meihin välittömästi yhteyttä.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

8. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkaa tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen yhteydessä, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

9. Matkatavarat

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä matkoillamme, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Matkatavaroita koskevat tiedot löytyvät lentolipusta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista.

Suosittelemme, että käytät safarimatkoilla pehmeitä matkalaukkuja. Pehmeiden laukkujen pakkaaminen safariautoon on huomattavasti helpompaa kuin kovien matkalaukkujen. Erityisesti hard case -laukut vievät paljon tilaa safariautossa. Vältä siis kovareunaisia matkalaukkuja.

Varmista myös, että pakkaat kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, vakuutusasiakirjat, luottokortti, rahat ja kamera sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Ota mukaan myös tuulitakki tai vastaava sekä mahdollinen safarihattu, sillä koneen ilmastointi on tehokas.

10. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö antaa sinulle istumapaikan lennolle lähtöselvityksen yhteydessä. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita, voit lentoyhtiön sivustolla suorittaa istumapaikan varaamisen etukäteen. Useimmilla lentoyhtiöillä on verkkosivuillaan valikossa kohta ”manage my booking”. Huomioithan, että useat lentoyhtiöt perivät maksun istumapaikan varaamisesta, joten on hyvä pitää maksukortti esillä varausta tehdessään. Se, milloin lentoyhtiö aukaisee lennon istumapaikkojen varaamisen vaihtelee, mutta yleissääntönä voit varata istumapaikan varaushetkestä 48 tuntiin ennen lähtöä.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat usein lisäksi mahdollisuuden lentoluokan korotukselle, esim. lisää jalkatilaa tai muita mukavuuksia. Esimerkkeinä Economy Comfort KLM:n lennoilla ja Premium Voyageur Air France:n lennoilla. Tämän korotuksen pystyy tekemään lentoyhtiön sivuilla, maksua vastaan.

Huomioithan myös, että lentoyhtiöllä on täysi pääsy kaikkien paikkojen hallintaan ja heillä on siitä johtuen aina oikeus tehdä muutoksia varauksiin.
Jos et tee istumapaikan varausta ennen lähtöä, antaa lentoyhtiö lähtöselvityksen yhteydessä sinulle paikan.

11. Kuljetukset lentokentältä ja lentokentälle

Kun saavut Ugandan lentokentälle, vastassasi on paikallinen edustajamme.
Sinut kuljetetaan lentokentälle myös lähtöpäivänä.

12. Kuljetukset Ugandassa

Osaava ja asiantunteva kuljettaja-oppaamme noutaa sinut Entebbe International Airport -lentokentältä.

Hän ajaa sinut hotellille, safariajeluille ja muiden nähtävyyksien luo. Matkan viimeisenä päivänä kuljettaja vie sinut lentokentälle.

13. Ajoetäisyydet safareilla Ugandassa
 • Päivä 2: Lentokentältä hotellille, n. 5 km.
 • Päivä 3: Entebbe – Kuningatar Elisabetin kansallispuisto, n. 600 km.
 • Päivä 4: Game drive Kuningatar Elisabetin kansallispuistossa ja veneretki
 • Päivä 5: Kuningatar Elisabetin kansallispuisto – Ishasha, n. 95 km.
 • Päivä 6: Ishasha – Bwindi, n. 55 km.
 • Päivä 7: Gorillajäljitys
 • Päivä 8: Bwindi – Mburo Park – n. 300 km.
 • Päivä 9: Kuljetus lentokentälle – n. 280 km.

Kaikkiaan n. = 1335 km

Muista, että kaikki etäisyydet ja ajat ovat suuntaa-antavia ja riippuvat sää- ja tieolosuhteista.

14. Safariautot

Safarilla ajamme nelivetoisissa safariautoissa. Kaikissa autoissa on mahdollisuus avata katto safarin aikana. Yhdessä autossa on tilaa 7 henkilölle.

15. Gorillaluvat

Vuorigorillat ovat villieläimiä, jotka liikkuvat luonnossa vapaasti. Siksi ei ole mahdollista taata, että gorilloja on näkyvissä juuri määrättynä päivänä. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että pääset näkemään gorilloja – voidaankin sanoa, että olet harvinaisen epäonninen, jos et onnistu bongaamaan gorillaa retkelläsi. Huomaa, että gorilla permit -lupia ei ole mahdollista käyttää muina päivinä kuin mitä lupaan on merkitty. Lupamaksua ei myöskään palauteta, vaikka et näkisikään gorilloja.

Jos sairastut, et voi osallistua gorillaretkelle. Oppaat päättävät viime kädessä, oletko riittävän terve osallistuaksesi retkelle. Gorillalupa-, majoitus- tai ateriakustannuksia ei myöskään palauteta sairastapauksessa.

16. Vaatetus ja vinkkejä gorillojen jäljitykseen

Kun lähdet jäljittämään gorilloja Ugandassa, suosittelemme kerrospukeutumista, sillä lämpötilat voivat vaihdella päivän mittaan. Kerrokset voivat koostua esimerkiksi pitkistä alushousuista tai legginseistä, kestävistä ulkoiluhousuista, T-paidasta ja pitkähihaisesta puserosta, kevyestä fleece- tai untuvatakista, vedenpitävästä takista tai sadetakista ja sukista, jotka on valmistettu villasta tai muusta hengittävästä materiaalista. Jalkineiksi kannattaa valita vedenpitävät vaelluskengät, joita on mukava käyttää useitakin tunteja ja jotka pitävät hyvin jyrkässäkin rinnemaastossa.

Nämä kannattaa myös ottaa mukaan päiväretkelle:

 • Aurinkovoide
 • Kamera
 • Kiikarit
 • Aurinkolasit
 • Lakki tai hattu, jonka lieri antaa suojaa
 • Sadevaatteet – tai vähintään vedenpitävä takki
 • Ohuet, lämpimät ja vedenpitävät käsineet
 • Vesipullo
 • Kevyttä syötävää, kuten myslipatukoita tai vastaavia
 • Pieni päiväreppu, johon mahtuvat päivän aikana tarvitsemasi varusteet
17. Ateriat ja juomat

Kaikki ateriat sisältyvät safarin hintaan. Juomat eivät sisälly.

18. Ugandan valuutta

Vuodesta 2013 Ugandassa on käytetty paikallisena valuuttana Yhdysvaltain dollaria, mutta myös eurot ja Englannin punnat käyvät maksuvälineinä. Varmista, että sinulla on aina mukanasi pieniä USD-seteleitä (1-5 dollarin seteleitä), sillä niitä käytetään yleisesti maksuvälineenä toreilla ja markkinoilla, juomarahoina ja vastaavissa tilanteissa.

19. Juomarahat

Ugandassa on tapana antaa oppaille, kuljettajille ja kantajille juomarahaa. Juomarahaa odotetaan, mutta on luonnollisesti täysin sinun päätettävissäsi, kuinka paljon haluat antaa. Anna juomaraha henkilökohtaisesti ja varmista, että lompakossasi on aina pieniä seteleitä juomarahoja varten.

Nyrkkisääntö on:

 • 15 USD/henki kantajille simpanssi- ja gorillaretkillä
 • 20 USD/henki pääoppaalle simpanssi- ja gorillaretkillä
 • 5 USD/henki oppaalle muilla retkillä
 • 10 USD/henki/päivä kuljettajalle
 • 1-2 USD/henki matkatavaroitasi kuljettavalle kantajalle
 • 10 % baareissa ja ravintoloissa (ei kuitenkaan hotelleissa, joissa ateriat kuuluvat majoitukseen)
 • 2 USD/päivä kerrossiivoojalle

Huomaa, että jotkut voivat käyttää juomarahatapaa epärehellisesti hyväkseen. Lentokentällä jotkut työntekijät voivat pyytää juomarahaa esimerkiksi laukkujen nostamisesta läpivalaisulaitteen hihnalle tai laukkujen punnitsemisesta. Tällaisista palveluksista EI tule antaa juomarahaa.

Suosittelemme, että annat juomarahan oppaalle/kuljettajalle matkan päätteeksi – ja mieluiten suljetussa kirjekuoressa.

20. Juhlapäivät

Juhlapäivien vietto ja perinteisiin tutustuminen ulkomailla on aina mielenkiintoinen kokemus. Alle olemme koonneet listan pyhäpäivistä, juhlapäivistä, festivaaleista ja muista merkittävistä päivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuina tällaisina päivinä.

21. Aikaero Suomen ja Ugandan välillä

Aikaero Suomeen on yksi tunti, ja kesällä aikaeroa ei ole ollenkaan.

22. Ugandan kielet

Ugandan virallinen kieli on Englanti. Maassa puhutaan kuitenkin yli 50 eri kieltä.

23. Matkapuhelinten yms. lataaminen

Useimmat hotellit ja lodget tuottavat sähkönsä omilla generaattoreillaan, jotka tavallisesti sammutetaan keskiyön tienoilla. Muista siis ottaa mukaan pieni taskulamppu. Jännite on 240 volttia ja pistokkeet ovat kolmipinnisiä, eli erilaisia kuin mitä Suomessa käytetään. Suosittelemme, että hankit adapterin ennen matkalle lähtöä.

24. Faktoja Ugandasta
 • Ugandan pääkaupunki on Kampala, jossa on n. 2 miljoonaa asukasta.
 • Ugandan pinta-ala on 241038 neliökilometriä.
 • Ugandassa on lähes 29 miljoonaa asukasta.
 • Maassa on 20 erillistä etnistä kansanosaa.
 • Uskontojakauma: 33 % katolisia, 33 % protestantteja, 16 % muslimeja, 18 % Afrikan alkuperäisuskontoja ja muita uskontoja.
25. Tärkeät matkatavarat
 • Vaaleat kesävaatteet safarille.
 • Siistimmät vaatteet illaksi hotelliin tai lodgeen, esim. pitkät housut ja pitkähihaiset paidat, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös paahtavalta auringolta päiväsaikaan.
 • Tuulitakki, koska aamulla ja illalla voi olla viileää.
 • Sadetakki gorillojen jäljitykseen
 • Kesäjalkineet (esim. urheilukengät ja puuvillasukat). Vältä paljain jaloin oleskelua iltaisin hyttysten takia.
 • Adapteri 3-4 liitännällä – näin voit käyttää vaikkapa parranajokonetta, trimmeriä ja sähköhammasharjaa samalla kun lataat esimerkiksi matkapuhelinta.
 • Pieni taskulamppu ja muutama ylimääräinen paristo.
 • Hattu, joka suojaa auringolta
 • Aurinkovoide ja huulirasva
 • Hyttyskarkote, esim Autan (karkottaa hyttyset ja lievittää kutinaa)
 • Kynsileikkuri ja -viila
26. Tärkeät käsimatkatavarat
 • Passi, rahat, liput
 • Aurinkolasit
 • Säännöllisesti käyttämäsi reseptilääkkeet (aina käsimatkatavaroihin siltä varalta, että matkalaukku katoaa!)
 • Käsikauppalääkkeet: kipulääkkeet, allergiatabletit, vatsalääkkeet (kuten Imodium), malariatabletit, laastarit ja desinfioivat käsipyyhkeet.
 • Kiikarit (joilla voit nähdä kaukaisimmissakin puissa loikoilevat leopardit)
 • Kamera ja useampi muistikortti, kuin mitä suunnittelet tarvitsevasi + laturi ja muovipussi, jolla voit suojata kameran Afrikan hienolta punaiselta pölyltä.
 • Olkalaukku, jossa on tukeva hihna ja vetoketju tai vyölaukku/kaulalaukku tai suljettavat povitaskut.
 • Muutama valokopio kaikista henkilökohtaisista asiakirjoista, kuten passista, viisumista, lentolipuista, matkavakuutuksesta, rokotuskortista, kansainvälisistä maksukorteista (Mastercard, Visa), ajokortista ja oikeastaan kaikesta lompakon sisällöstä – yksi kopiosetti kuhunkin laukkuun.
 • Lista tärkeistä puhelinnumeroista, mm. vakuutusyhtiön numero ja numero, johon voidaan ilmoittaa kadonneesta maksukortista.
 • Postiosoitteet, joihin haluat lähettää postikortin, ja sähköpostiosoitteet niille, joille haluat lähettää lomaterveisiä sähköpostitse. Useimmissa hotelleissa on internet-yhteys
 • Muistikirja ja kyniä
 • Hyvä kirja – tai useampi – pitkille lentomatkoille
 • Mahdollisesti englanti/suomi – suomi/englanti -taskusanakirja
27. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Huomioithan, että matkamme eivät yleisesti ottaen sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa omien erityistarpeidesi mukaisista mahdollisuuksista.

Suosituimmat matkamme
Muut matkustavat tänne

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.