• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Sambiasta ja Victorian putouksista

Käytännön tietoa Sambiasta ja Victorian putouksista

Käytännön tietoa Sambiasta ja Victorian putouksista

Faktoja Sambiasta
 • Väkiluku: n. 12 miljoonaa (Suomessa n. 5,5 miljoonaa)
 • Pinta-ala: 752,614 km2 (Suomen pinta-ala on 338 448 km2)
 • Kielet: Sambiassa puhutaan kahdeksaa virallista kieltä, joita ovat englanti, bemba, kaonda, lozi, lunda, luvale, nyanja ja tonga. Maassa puhutaan lisäksi yli 70 paikallista kieltä.
 • Pääkaupunki: Lusaka (1,7 miljoonaa asukasta)
Tietoa Victorian putouksista

Victorian putousten nimi paikallisella kielellä on: ”Mosi – Oa – Tuna”, englanniksi ”The smoke that thunders” – savu, joka jylisee!

Putoukset ovat yksi UNESCO:n ’Seven Natural Wonders of the World’ -kohteista.

1,6 km leveät ja 128 metrin korkuiset putoukset sijaitsevat Sambian ja Zimbabwen rajalla. David Livingstone löysi putoukset ensimmäisenä eurooppalaisena ja nimesi ne kuningatar Victorian mukaan.

Putoukset alkoivat muodostua jo 200 miljoonaa vuotta sitten, kun eteläinen Afrikka kävi läpi voimakkaan vulkaanisen toiminnan kauden, jonka aikana suurin osa alueesta peittyi laavaan.

Laavan jäähtyessä muodostui suuria kanjoneita, jotka myöhemmin täyttyivät pehmeällä maalla. Kun Sambesi-joen virtaus Limpopo-jokeen estyi, Sambesi alkoi virrata tämän laavamaiseman yli. Vesimassojen aiheuttama eroosio kulutti kanjoneissa olleen pehmeän maan pois ja koversi tietään vielä syvemmälle. 100000 vuoden aikana vesimassat kuluttivat lukuisia kanjoneita ja putoukset vetäytyivät hitaasti taaksepäin. Tämä näkyy putousten alla olevien rotkojen Z-muodossa. Nykyiset putoukset edustavat itse asiassa jo 8. ”sukupolvea”, eikä se varmasti ole viimeinen.

1. Sambian sää

Victorian putoukset sijaitsevat Sambian ja Zimbabwen rajalla. Alueella vallitsee subtrooppinen ilmasto, ja vuosi jakautuu kahteen kauteen: kuivaan kauteen ja sadekauteen.

Kuiva kausi kestää suurin piirtein huhtikuusta marraskuun puoliväliin. Näiden kuukausien aikana lämpötilat ovat miellyttäviä ja taivas on kirkas. Vuoden viileimmät viikot osuvat toukokuun ja elokuun väliseen aikaan, jolloin etenkin yöt voivat olla kylmiä. Kesäkuusta elokuuhun ei käytännössä sada lainkaan. Syyskuusta marraskuuhun on lämmintä, ja ilmankosteus on alhainen.

Sadekausi kestää jotakuinkin marraskuun puolivälistä maaliskuuhun. Sateet ovat suhteellisen vähäisiä, mutta ne tulevat useimmiten rankkoina kuuroina, joskus ukkosen säestyksellä. Sade voi aiheuttaa tulvia, tosin riski on vain pieni.

Alla olevasta taulukosta voit tarkistaa, miten paljon vettä putouksissa milloinkin virtaa. Taulukosta löytyvät myös keskimääräiset lämpötilat ja sademäärät Victorian putouksilla.

Kuukausi VIRTAUKSEN VIOMAKKUUS
TAMMI Hidas
HELMI Virtaus viomistuu
MAALIS Hyvä
HUHTI Täydellinen
TOUKO Suurin
KESÄ Suurin
HEINÄ Hyvä
ELO Normaali
SYYS Virtaus hidastuu
LOKA Keskisuuri
MARRAS Hidas
JOULU Hidas
Livingstonen säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 30 30 30 30 28 26 26 28 33 34 33 30
Keskim. alin lämpötila 19 19 18 15 10 7 6 9 14 18 19 19
Sademäärä mm 174 141 80 24 6 1 0 1 2 25 70 169
2. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan www.afrikkasafari.fi-valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut Sambian-matkat kuuluvat Valmismatkalain piiriin.
Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

3. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.
Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

4. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkalle suositeltavista rokotuksista Matkailijan terveysoppaasta.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen Afrikan maan kautta.

5. Viisumi/passi

Passin tulisi olla voimassa 6 kuukautta maahantulosta lukien.
Lisäksi sinulla tulee jo saapuessasi olla paluulippu kotiin tai matkalippu Sambiasta johonkin muuhun maahan.

Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Sambiaan. Suosittelemme viisumin hankkimista maahantulon yhteydessä (muista käteinen!). Viisumia haetaan lentokentälle saapumisen jälkeen passintarkastuksen yhteydessä. Tullihenkilökunta täyttää lomakkeen, ja prosessi on suhteellisen nopea.

Viisumien hinnat rajalta ostettuna ovat seuraavat (tammikuussa 2018 – pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin):

 • Single Entry: 50 USD – jos vierailu kohdistuu vain Sambiaan.
 • Jos aiot ylittää Sambian ja Zimbabwen välisen rajan, kannattaa harkita KAZA UniVisa -viisumin hankkimista. Viisumi ostetaan lentokentältä saapumisen yhteydessä, ja sen hinta on 50 USD. KAZA-viisumilla voit matkustaa sekä Sambiaan että Zimbabween ja rajattomasti näiden kahden maan välillä. Viisumi on voimassa 30 päivää ja mahdollistaa myös päiväretken Botswanaan.

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ja maahantulomääräykset ottamalla yhteyttä kohdemaan edustustoon.

6. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheitä nimissä, ota meihin välittömästi yhteyttä.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

7. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkaa tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen yhteydessä, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

8. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö antaa sinulle istumapaikan lennolle lähtöselvityksen yhteydessä. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita, voit lentoyhtiön sivustolla suorittaa istumapaikan varaamisen etukäteen. Useimmilla lentoyhtiöillä on verkkosivuillaan valikossa kohta ”manage my booking”. Huomioithan, että useat lentoyhtiöt perivät maksun istumapaikan varaamisesta, joten on hyvä pitää maksukortti esillä varausta tehdessään. Se, milloin lentoyhtiö aukaisee lennon istumapaikkojen varaamisen vaihtelee, mutta yleissääntönä voit varata istumapaikan varaushetkestä 48 tuntiin ennen lähtöä.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat usein lisäksi mahdollisuuden lentoluokan korotukselle, esim. lisää jalkatilaa tai muita mukavuuksia. Esimerkkeinä Economy Comfort KLM:n lennoilla ja Premium Voyageur Air France:n lennoilla. Tämän korotuksen pystyy tekemään lentoyhtiön sivuilla, maksua vastaan.

Huomioithan myös, että lentoyhtiöllä on täysi pääsy kaikkien paikkojen hallintaan ja heillä on siitä johtuen aina oikeus tehdä muutoksia varauksiin.
Jos et tee istumapaikan varausta ennen lähtöä, antaa lentoyhtiö lähtöselvityksen yhteydessä sinulle paikan.

9. Matkatavarat

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä matkoillamme Etelä-Afrikkaan ja Sambiaan, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Matkatavaroita koskevat tiedot löytyvät lentolipusta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista.

Suosittelemme, että käytät safarimatkoilla pehmeitä matkalaukkuja. Pehmeiden laukkujen pakkaaminen safariautoon on huomattavasti helpompaa kuin kovien matkalaukkujen. Erityisesti hard case -laukut vievät paljon tilaa safariautossa. Vältä siis kovareunaisia matkalaukkuja.

Varmista myös, että pakkaat kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, vakuutusasiakirjat, luottokortti, rahat ja kamera sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Ota mukaan myös tuulitakki tai vastaava sekä mahdollinen safarihattu, sillä koneen ilmastointi on tehokas.

10. Saapuminen/lähtö

Saapuessasi Sambiaan sinua on heti passintarkastuksen jälkeen vastassa sambialaisen edustajamme BUSHTRACKSin opas.  Hänellä on kyltti, jossa on joko sinun nimesi tai meidän leijonanpää-logomme. Opas ajaa sinut hotellille – sovi saman oppaan tai hotellin vastaanoton kanssa myös, milloin sinut voidaan noutaa hotellilta lähtöpäivänä. Nämä kuljetukset sisältyvät matkan hintaan.

11. Valuutta

Sambian valuutta on kwacha (ZMW). Jos haluat käyttää paikallista valuuttaa, suosittelemme vaihtamaan rahaa vasta paikan päällä. Jos haluat käyttää ZMW-valuuttaa, käytä mieluiten pieniä seteleitä, koska paikalliset voivat harvoin vaihtaa isoja seteleitä.

Suosittelemme maksukortin käyttöä, sillä ne hyväksytään lähes kaikkialla ja niillä voidaan maksaa myös hotellilaskut, lisäretket jne. Jos käytät mieluiten käteistä, USA:n dollarit ovat tervetulleita melkein kaikkialla.

Livingstone Airport -kentällä on Forex, jossa voit halutessasi vaihtaa rahaa jo saapuessasi.

Hotellissa voit myös vaihtaa dollareita kwachoiksi, minkä lisäksi hotellissa on pankkiautomaatti, josta voit nostaa kwachoja. Hotelli hyväksyy maksuvälineenä myös Englannin punnat, Etelä-Afrikan randit ja eurot, mutta ottaa mieluiten vastaan USA:n dollareita tai maksukortteja (VISA, Mastercard ja Amex).

12. Juomarahat

Ravintoloissa ja hotelleissa laskuun sisällytetään tavallisesti 10 % palveluraha. Siksi sambialaiset eivät tavallisesti odota saavansa juomarahaa. Jos saat lomasi aikana poikkeuksellisen hyvää palvelua, voit tietenkin palkita sen juomarahalla. Sekä USD että ZMW käyvät juomarahan maksamiseen.

13. Hyttysverkko

Hyttyset tulevat esiin, kun aurinko laskee ja lämpötila viilenee. Ne pistävät useimmiten pimeän aikaan, joten on hyvä pukeutua pitkiin housuihin ja ehkä myös pitkähihaiseen paitaan. Sen lisäksi on huolehdittava hyttyssuihkeen suihkuttamisesta myös nilkkoihin, ranteisiin, käsiin, kaulaan ja niskaan.

14. Juhlapäivät

Juhlapäivien vietto ja perinteisiin tutustuminen ulkomailla on aina mielenkiintoinen kokemus. Alle olemme koonneet listan pyhäpäivistä, juhlapäivistä, festivaaleista ja muista merkittävistä päivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuina tällaisina päivinä.

15. Tärkeitä matkatavaroita
 • Mukavat kesävaatteet
 • Siistimmät vaatteet illaksi hotelliin
 • Tuulitakki, koska aamulla ja illalla voi olla viileää.
 • Kesäjalkineet
 • Adapteri kolmipinniselle pistorasialle (englantilainen malli)
 • Valitse adapteri, jossa on useampi liitäntä, jolloin voit ladata akut ja sähköhammasharjan samalla kun ajat parran.
16. Käsimatkatavarat
 • Hattu, joka suojaa auringolta
 • Aurinkolasit
 • Hyönteiskarkote ja kutinaa lievittävä voide
 • Aurinkovoide ja huulirasva
 • Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet (aina käsimatkatavaroihin!)
 • Käsikauppalääkkeet: kipulääkkeet, allergiatabletit, ripulilääke (kuten Imodium), malariatabletit, laastarit ja desinfioivat käsipyyhkeet.
 • Kynsileikkuri ja -viila
 • Kamera ja useampi muistikortti, kuin mitä suunnittelet tarvitsevasi + laturi ja muovipussi, jolla voit suojata kameran.
 • Olkalaukku, jossa on tukeva hihna ja vetoketju tai vyölaukku/kaulalaukku tai suljettavat povitaskut.
 • Muutama valokopio kaikista henkilökohtaisista asiakirjoista, kuten passista, viisumista, lentolipuista, matkavakuutuksesta, rokotuskortista, kansainvälisistä maksukorteista (Mastercard, Visa), ajokortista ja oikeastaan kaikesta lompakon sisällöstä – yksi kopiosetti kuhunkin laukkuun.
 • Lista tärkeistä puhelinnumeroista, mm. vakuutusyhtiön numero ja numero, johon voidaan ilmoittaa kadonneesta maksukortista.
 • Postiosoitteet, joihin haluat lähettää postikortin, ja sähköpostiosoitteet niille, joille haluat lähettää lomaterveisiä sähköpostitse.
 • Muistikirja ja kyniä
 • Hyvä kirja – tai useampi – pitkille lentomatkoille
 • Mahdollisesti englanti/suomi – suomi/englanti -taskusanakirja
17. Mitä matkalla kannattaa välttää
 • Älä juo vesijohtovettä – osta vetesi pulloissa.
 • Pysyttele loitolla ihmisistä, jotka yskivät tai niiskuttavat.
 • Älä koskaan ota lääkkeitä, joita et ole itse tuonut mukanasi. Älä osta lääkkeitä matkallasi – vaikka ostaisit lääkkeitä reseptillä apteekista, et voi olla varma niiden sisällöstä, vaikka nimi ja pakkaus olisivatkin tuttuja
 • Jos joudut jostain syystä esim. sairaalaan, älä anna kenenkään pistää sinua neulalla (jotkut ottavat varmuuden vuoksi kotimaasta mukaan steriilejä neuloja)
 • Vältä mahdollisuuksien mukaan hammaslääkäriin joutumista.
 • Ole valpas ja varovainen kaikissa tilanteissa.
18. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Huomioithan, että matkamme eivät yleisesti ottaen sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa omien erityistarpeidesi mukaisista mahdollisuuksista.

Suosituimmat matkamme
Muut matkustavat tänne

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.