• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Namibiasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Namibiaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä. Tutustu matkoihimme Namibiaan.

Käytännön tietoa Namibiasta

Käytännön tietoa Namibiasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia käytännön kysymyksiin, jotka koskevat matkustamista Namibiaan. Sivuilla on tietoa esim. viisumista, valuutasta ja rokotuksista. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä. Tutustu matkoihimme Namibiaan.

1. Sää Namibiassa

Namibiassa on keskimäärin 300 aurinkoista päivää vuodessa, mikä tekee siitä yhden maailman aurinkoisimmista maista. Namibia sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä. Se tarkoittaa, että maassa vallitsee tyypillisesti lämmin ja kuiva sää, eikä ilmankosteus nouse kovin korkealle sateiden jälkeenkään. Säät kuitenkin vaihtelevat suhteellisen paljon eri alueilla.

 • Noin 1700 metrin korkeudessa sijaitsevalla keskisellä ylängöllä, missä mm. pääkaupunki Windhoek sijaitsee, lämpötilat ovat kohtuullisia ja sateita saadaan useammin kuin ympäröivillä aavikkoseuduilla.
 • Aavikkoseuduilla, eli idässä Kalaharin aavikolla ja lännessä Namibin aavikolla sataa erittäin harvoin, ja lämpötilat voivat vaihdella aamusta iltaan paljonkin.
 • Atlantin rannikolla, missä mm. rannikkokaupunki Swakopmund sijaitsee, säät ovat varsin erilaisia muuhun maahan verrattuna. Rannikolla vallitsevat alueelle erityiset tuuli- ja virtausolosuhteet, jotka tuovat mukanaan usvaa ja merisumua, mikä saa ilman tuntumaan kylmemmältä.

Vaikka Namibiassa on yleisesti kuivaa ja aurinkoista, vuosi jakautuu selkeästi kahteen vuodenaikaan, kesään ja talveen. Koska maa sijaitsee päiväntasaajan eteläpuolella, vuodenajat osuvat vastakkaiseen aikaan Suomeen verrattuna:

Talvi (kuiva kausi) alkaa toukokuussa ja päättyy syyskuussa.

Talvella ei sada juuri ollenkaan, joten luonto on kuivaa. Kuivimmat kuukaudet ovat heinäkuu ja elokuu, ja yleisesti talvikaudelle ovat ominaisia miellyttävät lämpötilat, runsas auringonpaiste ja siniset pilvettömät taivaat.

Talvikausi on yksi parhaista ajankohdista suunnata safarille Etoshan kansallispuistoon, koska eläimet kerääntyvät harvojen jäljellä olevien juomapaikkojen läheisyyteen.

Syyskuussa lämpötilat alkavat pikku hiljaa nousta, kun tullaan lähemmäksi kuumempaa kesäkautta.

Kesä (sadekausi) kestää lokakuusta huhtikuuhun.

Alkukesästä sateet ovat vielä erittäin harvinaisia, ja lämpötilat ovat korkeimmillaan. Sateet pääsevät kunnolla käyntiin vasta marras-joulukuussa, ja vettä tulee eniten tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana. Sateet ovat kuitenkin harvoin koko päivän kestäviä rankkasateita, sen sijaan ne esiintyvät kevyinä kuuroina.

Kesäkaudella ilmankosteus on suurempi ja lämpötilat korkeampia kuin talvella. Myös ukkosta voi esiintyä. Vastaavasti sade muuttaa muuten niin kuivan maiseman vehreämmäksi ja rehevämmäksi.

Windhoekin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 31 29 28 26 24 21 21 24 28 30 30 31
Keskim. alin lämpötila 18 17 16 13 10 7 7 9 13 15 16 17
Sademäärä mm 91 87 70 32 6 1 0 1 4 11 26 33
Swakopmundin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 20 19 20 19 20 19 18 17 16 17 18 20
Keskim. alin lämpötila 15 14 15 13 12 11 11 10 10 12 12 14
Sademäärä mm 1 1 4 0 1 1 0 0 0 0 0 0
Fish River Canyonin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 35 34 32 29 25 22 21 24 27 30 32 35
Keskim. alin lämpötila 19 19 18 14 10 7 7 8 11 14 16 18
Sademäärä mm 24 42 36 15 5 2 1 1 3 6 11 13
Etoshan kansallispuiston säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 31 30 29 29 27 24 24 27 31 32 32 31
Keskim. alin lämpötila 19 18 17 14 10 7 7 10 14 17 18 18
Sademäärä mm 142 127 100 30 4 0 0 1 5 22 52 17
2. Matkustustavat

Kiertomatkat koostuvat retkistä ja kuljetuksista pienehköissä kansainvälisissä ryhmissä englanninkielisen oppaan johdolla. Ryhmässä on enintään 16 osallistujaa.
Omatoimisilla automatkoilla ajetaan itsenäisesti matkaohjelman mukaisten yöpymispaikkojen välillä.

3. Milloin on paras aika matkustaa Namibiaan?

Namibia on ympärivuotinen matkakohde, ja yksi Afrikan parhaista!
Sää ja vuodenajat:

 • Joulukuu-maaliskuu: lämmintä ja ukkosmyrskyjä tammikuusta alkaen, kasvillisuus rehevän vihreää
 • Huhtikuu-toukokuu: sateet lakkaavat ja lämpötilat alkavat laskea
 • Kesäkuu-syyskuu: talvikausi, lämpötilat ovat miellyttäviä (joissain paikoissa viileähköjä), sadetta ei saada, yöt ovat kylmiä ja autiomaassa voi olla öisin jopa pakkasta, kasvillisuus ruskeaa
 • Lokakuu-marraskuu: lämpötilat alkavat nousta, satunnaiset sadekuurot ovat mahdollisia, kasvillisuus alkaa vihertää
4. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan www.afrikkasafari.fi-valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut Namibian-matkat kuuluvat Valmismatkalain piiriin.
Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

5. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.
Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

6. Kielet

Virallinen kieli on englanti. Saksaa (32 %) ja afrikaansia (60 %) puhuvat monet, koska Namibia oli pitkään sekä Saksan että Etelä-Afrikan hallinnassa. Namibiassa elää useita eri kansoja, ja siksi siellä puhutaan myös monia eri kieliä, kuten hereroa (10 %) ja oshiwamboa, jota puhuu 48 % väestöstä. Myös san-kansojen kieliä puhutaan Namibiassa. Näitä ovat esim. naro, ǃxóõ, kung-ekoka, ja ǂkxʼauǁʼein (nämä ovat kieliä, joissa käytetään ”naksausäänteitä” eli avulsiiveja).

7. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkalle suositeltavista rokotuksista Matkailijan terveysoppaasta.

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan.

8. Viisumi

Suomen kansalaiset eivät tarvitse Namibiaan viisumia, jos matka kestää enintään 90 päivää. Sinulla on oltava voimassa oleva passi, ja passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta siitä päivästä lukien, kun poistut Namibiasta.

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ja maahantulomääräykset ottamalla yhteyttä kohdemaan edustustoon.

Namibia – matkustaminen alle 18-vuotiaiden lasten kanssa
Namibia on kiristänyt sääntöjä, jotka koskevat alle 18-vuotiaiden lasten kanssa matkustamista. Alaikäisten kanssa matkustamiseen sovelletaan nykyään samoja sääntöjä kuin Etelä-Afrikassa. Tämä tarkoittaa, että alle 18-vuotiailla lapsilla on oltava mukanaan englanniksi käännetty syntymätodistus. Sääntö on voimassa myös siinä tapauksessa, että lapsi matkustaa molempien vanhempiensa kanssa.

Jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa tai ilman vanhempia, vaaditaan toisen vanhemman/vanhempien hyväksyntä matkalle laillistetun valtakirjan muodossa sekä allekirjoitettu kopio passista. Tämä koskee myös yhteishuoltajuutta. Lapsella on myös oltava englanninkielinen tai englanniksi käännetty syntymätodistus. Jos toinen vanhemmista on kuollut, mukana on oltava englanniksi käännetty kuolintodistus.

Samat säännöt pätevät myös siinä tapauksessa, että lapsi matkustaa ilman vanhempia.

Huomaa, että suostumus on voimassa vain, kun se on viranomaisen laillistama. Suomessa asiakirjan voi laillistaa joko maistraatti tai ulkoministeriö. Voit tilata englanninkielisen syntymätodistuksen omasta maistraatistasi.

Suosittelemme, että otat yhteyttä Namibian suurlähetystöön Ruotsissa, jos aiot matkustaa alle 18-vuotiaiden lasten kanssa ja sinulla on kysyttävää menettelystä.

9. Matkatavarat

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä matkoillamme, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Matkatavaroita koskevat tiedot löytyvät lentolipusta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista.

Suosittelemme, että käytät safarimatkoilla pehmeitä matkalaukkuja. Pehmeiden laukkujen pakkaaminen safariautoon on huomattavasti helpompaa kuin kovien matkalaukkujen. Erityisesti hard case -laukut vievät paljon tilaa safariautossa. Vältä siis kovareunaisia matkalaukkuja.

Varmista myös, että pakkaat kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, vakuutusasiakirjat, luottokortti, rahat ja kamera sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Ota mukaan myös tuulitakki tai vastaava sekä mahdollinen safarihattu, sillä koneen ilmastointi on tehokas.

10. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheitä nimissä, ota meihin välittömästi yhteyttä.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

11. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkaa tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen yhteydessä, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

12. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö antaa sinulle istumapaikan lennolle lähtöselvityksen yhteydessä. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita, voit lentoyhtiön sivustolla suorittaa istumapaikan varaamisen etukäteen. Useimmilla lentoyhtiöillä on verkkosivuillaan valikossa kohta ”manage my booking”. Huomioithan, että useat lentoyhtiöt perivät maksun istumapaikan varaamisesta, joten on hyvä pitää maksukortti esillä varausta tehdessään. Se, milloin lentoyhtiö aukaisee lennon istumapaikkojen varaamisen vaihtelee, mutta yleissääntönä voit varata istumapaikan varaushetkestä 48 tuntiin ennen lähtöä.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat usein lisäksi mahdollisuuden lentoluokan korotukselle, esim. lisää jalkatilaa tai muita mukavuuksia. Esimerkkeinä Economy Comfort KLM:n lennoilla ja Premium Voyageur Air France:n lennoilla. Tämän korotuksen pystyy tekemään lentoyhtiön sivuilla, maksua vastaan.

Huomioithan myös, että lentoyhtiöllä on täysi pääsy kaikkien paikkojen hallintaan ja heillä on siitä johtuen aina oikeus tehdä muutoksia varauksiin.
Jos et tee istumapaikan varausta ennen lähtöä, antaa lentoyhtiö lähtöselvityksen yhteydessä sinulle paikan.

13. Valuutta

Namibian valuutta on Namibian dollari (NAD).

Osoitteessa www.valuuttamuunnin.eu voit aina tarkistaa nykyisen valuuttakurssin. Tavalliset luottokortit, kuten Visa ja Mastercard, ovat melko yleisiä, ja kaupungeissa on pankkiautomaatteja (ATM). Luottokortteja voidaan käyttää hotelleissa, ravintoloissa ja liikkeissä, mutta ei pienillä paikallisilla markkinoilla.

14. Ajoetäisyydet

Namibia on valtavan suuri maa, noin kaksi kertaa Saksan kokoinen. Siksi myös etäisyydet ovat pitkiä. ”Namibian kohokohdat” -kiertomatkalla ajetaan seuraavat matkat:
Päivä 2: 100 km
Päivä 3: 350 km
Päivä 4: 250 km
Päivä 5: 530 km, mukaan lukien safariajelu Etoshassa. Lodgesta lodgeen on n. 380 km
Päivä 6: 150 km safariajelu Etoshassa
Päivä 7: 150 km safariajelu Etoshassa
Päivä 8: 340 km
Päivä 9: 50 km
Päivä 10: 350 km
Päivä 11: 90 km
Päivä 12: 450 km
Päivä 13: 130 km
Päivä 14: 310 km
Päivä 15: 100 km

15. Autot

”Namibian kohokohdat” – kiertomatkalla ajetaan seuraavilla autoilla/pikkubusseilla:
Enintään 6 hengen ryhmät Toyato Quantumilla.
6-9 hengen ryhmät 10-paikkaisella Mercedes Benz Sprinterillä.
9-12 hengen ryhmät extrapitkällä Mercedes Benz Sprinterillä.
12-16 hengen ryhmät 20-paikkaisella Oryx Midi -bussilla tai Fusobus-bussilla.

16. Juomarahat

Juomarahoja sekä odotetaan että annetaan yleisesti.  Yleisesti ottaen juomaraha annetaan palvelun laadun mukaisesti. Alla ovat suuntaa-antavat määrät:

 • Opas: NAD 30-50 per henki per päivä
 • Paikallinen opas: NAD 10-20 per henki puolipäiväretkeltä, 30-50 per henki kokopäiväretkeltä
 • Hotelli/lodge: vastaanotossa on laatikko juomarahoille. Siihen laitetut rahat jaetaan tasan kaikkien palveluhenkilökunnan jäsenten kesken, pois lukien safari- ja aktiviteettioppaat.
 • Ravintolat: Juomarahat eivät sisälly ravintolalaskuun, paitsi jos tästä on erikseen ilmoitettu laskulla. Jos olet tyytyväinen palveluun, eikä laskuun ole sisällytetty juomarahaa, lisää laskun summaan juomarahaksi 10 %.
17. Juhlapäivät

Juhlapäivien vietto ja perinteisiin tutustuminen ulkomailla on aina mielenkiintoinen kokemus. Alle olemme koonneet listan pyhäpäivistä, juhlapäivistä, festivaaleista ja muista merkittävistä päivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuina tällaisina päivinä.

18. Aikaero Namibian ja Suomen välillä

Namibian ja Suomen välinen aikaero vaihtelee sen mukaan, onko Suomessa kesäaika vai talviaika.
Kesäaika: Namibia on 2 tuntia jäljessä. Talviaika: Namibiassa ja Suomessa on sama aika.

19. Sähkö ja matkapuhelinten, kameroiden jne. lataaminen

Namibiassa jännite on 220 V. Pistokkeet ovat kolmipinnisiä, joista yksi on paksu ja 2 ohuempaa. Varmista siis, että otat adapterin mukaasi Namibiaan, jos sinun tarvitsee ladata esim. kannettavaa tietokonetta, matkapuhelinta tai kameraa.

20. Puhelin ja internet

Namibian kansainvälinen suuntanumero on +264. Namibiassa soittaminen ja puhelun vastaanottaminen voi tulla kalliiksi. Tarkista matkapuhelinpeitto ja hinnat omalta matkapuhelinoperaattoriltasi.
Useimmissa hotelleissa on wifi. Etäisyydet ovat pitkiä, joten yhteys voi joissain kohdissa olla huono tai olematon. Twyfelfontein Country Lodgessa ei ole wifiä.

21. Ateriat ja juomat

Namibialainen keittiö on saanut runsaasti vaikutteita saksalaisesta ja jonkin verran myös eteläafrikkalaisesta keittiöstä. Riistaa on usein tarjolla, samoin kuin erittäin korkealaatuista naudanlihaa. Ruoissa käytetään paljon mausteita ja yrttejä, jotka ovat harvoin voimakkaita mutta erittäin herkullisia. Myös paikallisia erikoisuuksia kannattaa kokeilla, kuten esimerkiksi mielie pap -maissipuuroa tai paahdettuja mopane-toukkia.
Paikalliset oluet ovat hyviä – kokeile esimerkiksi Hansa- tai Camelthorn-olutta. Viiniä tuotetaan paikallisesti hyvin vähäisessä määrin, ja tavallisesti Namibiassa myytävä viini on tuotu Etelä-Afrikasta.

22. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Huomioithan, että matkamme eivät yleisesti ottaen sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa omien erityistarpeidesi mukaisista mahdollisuuksista.

Suosituimmat matkamme
Muut matkustavat tänne

Käytämme evästeitä tilastoihin ja kohdennettuun markkinointiin kolmannessa osapuolessa.

Hyväksyt tämän napsauttamalla.

Lue lisää täältä.

Tervetuloa Afrikkasafarin uudistuneille kotisivuille

Kotisivumme ovat saaneet uuden designin edellisen vierailusi jälkeen, mutta matkamme ovat edelleen yhtä upeita.