• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Kilimanjarosta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat Kilimanjarolle kiipeämistä. Sivuilla on tietoa esim. säästä, viisumista ja tärkeistä matkatavaroista.

Käytännön tietoa Kilimanjarosta

Käytännön tietoa Kilimanjarosta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat Kilimanjarolle kiipeämistä. Sivuilla on tietoa esim. säästä, viisumista ja tärkeistä matkatavaroista.

1. Kilimanjaron sää kuukausi kuukaudelta

Kilimanjaron sää ei juuri vaihtele, minkä vuoksi vuorelle nouseminen on mahdollista ympäri vuoden.

Tammikuusta maaliskuuhun

Sää on lauhkea ja taivaalla ei ole juurikaan pilviä aamulla ja iltapäivällä, joten nämä kuukaudet ovat erityisen otollisia vuorelle kiipeämiseen. Päivän mittaan on toki mahdollista saada jonkin verran sadekuuroja ja huipulla puolestaan lunta.

Maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin
Tämä on varsinaisen sadekauden aika. Kilimanjarolle nousijoille tämä tarkoittaa, että raskaat pilvet peittävät näkyvyyden, alavilla mailla voi olla rankkasateita ja huipulla lunta.

Kesäkuu, heinäkuu ja elokuu
Näinä kuukausina voi olla kylmä, mutta näkyvyys on tavallisesti erittäin hyvä.

Syyskuu ja lokakuu
Lämpötilat alkavat nousta, mikä tarkoittaa, että vuoren alempia rinteitä peittää sumuvyö, joka kuitenkin huipulle noustessa jää taakse.

Marraskuu ja joulukuu
Näihin aikoihin näkyvyys on tavallisesti täydellinen öisin ja aamuisin, mutta päiväsaikaan saadaan lyhyitä sadekuuroja. Myös ukonilmat ovat tavallisia tähän vuodenaikaan.

Kilimanjaron juurella sijaitsevan Moshi-kylän säätilastot. Moshi sijaitsee 915 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kuukausi Alhaisin lämpöt. (C) Korkein lämpöt. (C) Keskilämpöt. (C) Ilmankosteus % Sademäärä mm.
Tammi 18 33 25,5 58 36
Helmi 18 33 25,5 57 51
Maalis 19 32 25,5 63 119
Huhti 19 29 24 73 350
Touko 18 26 22 77 236
Kesä 16 25 20,5 72 38
Heinä 15 25 20 69 25
Elo 15 26 20,5 66 18
Syys 15 28 21,5 61 15
Loka 16 31 23,5 57 25
Marras 18 31 24,5 57 63
Joulu 18 32 25 60 53

Täysikuu
Jos suunnittelet Kilimanjarolle nousemista, kannattaa ajoittaa vaellus täydenkuun aikaan. On ikimuistoinen kokemus kiivetä Afrikan katolle täydenkuun loisteessa ja ilman muita valonlähteitä.

Täysikuun päivämäärät Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu
2019 21 19 21 19 19 17 17 15 14 14 12 12
2020 10 9 9 8 7 5 5 3 2 2,31 30 30
2021 28 27 28 27 26 24 24 22 21 20 19 19

Kasvillisuusvyöhykkeet
Matkallasi Kilimanjaron huipulle pääset kokemaan kaikki neljä vuodenaikaa ja 5 eri kasvillisuusvyöhykettä. Nousun aikana kokemasi lämpötilat vaihtelevat sen mukaan, minkä vyöhykkeen kohdalla milloinkin olet. Ensimmäinen kasvillisuusvyöhyke koostuu viljelysmaasta, asutuista alueista ja aukeista ruohotasangoista, ja siellä keskilämpötila on 21-27 astetta. Mitä korkeammalle nouset, sitä enemmän lämpötila laskee ja kasvillisuus vähenee. Kilimanjaron huipun nimi on Uhuru Peak, ja siellä lämpötilat vaihtelevat -18…-26 välillä.

Kasvillisuusvyöhykkeet Kilimanjaron juurelta huipulle: 
Vyöhyke 1 
(800 m – 1800 m)
Ensimmäinen vyöhyke koostuu viljellystä maaseudusta, jonka vuosittainen sademäärä on vuoristoalueen suurin. Tärkein viljelyskasvi on kahvi, ja alueella tuotetaankin joitain Afrikan parhaista kahvilaaduista.
Vyöhyke 2 
(1800 m – 2800 m)
Tämä on Kilimanjaron metsävyöhyke. Vyöhykkeen mielenkiintoiset viidakot tekevät taatusti vaikutuksen. Täällä pääset näkemään esimerkiksi puita, jotka ovat todennäköisesti korkeampia kuin mitkään aiemmin näkemäsi.
Vyöhyke 3 
(2800 m – 4000 m)
Tällä kallioisella alueella kasvaa kanervaa ja ruohoa. Täällä olet kirjaimellisesti pilvien korkeudella. Lämpötila voi nousta keskipäivällä yli 40 asteen ja pudota yöllä lähelle nollaa.
Vyöhyke 4 
(4000 m – 5000 m)
Tämä on Kilimanjaron kuuluisa ylänköaavikko. Lukemattomat pienet ja isot vulkaaniset kivet tekevät maisemasta dramaattisen ja pysäyttävän.  Ne ovat jäänne vuosia sitten purkautuneesta tulivuoresta. Lämpötila voi täälläkin vaihdella +40 asteen ja nollan välillä yhden ja saman vuorokauden aikana.
Vyöhyke 5 
(5000 m – 5895 m)
Tämä on vuoren huippu. Lumi, jää, miinusasteet ja vaikuttavat jäätiköt hallitsevat tätä vuoren osaa, ja tänne pääseminen on todellakin ikimuistoinen kokemus. Huipulta voit ihailla maisemaa Afrikan katolta äärettömään horisonttiin.
2. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan www.afrikkasafari.fi-valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat kuuluvat Valmismatkalain piiriin.
Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

3. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.

Muista varmistaa vakuutusyhtiöltäsi, että matkavakuutuksesi kattaa myös kiipeämisen Kilimanjarolle.
Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

4. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkalle suositeltavista rokotuksista Matkailijan terveysoppaasta.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen Afrikan maan kautta.

Huomaa, että sinun tulee ottaa rokotustodistukset mukaasi matkustaessasi Tansaniaan.

5. Viisumi

Suomen kansalaiset tarvitsevat voimassa olevan viisumin Tansaniaan. Viisumihakemus täytetään verkossa. Linkki hakemuslomakkeeseen:  https://eservices.immigration.go.tz/visa/

Ennen viisumin hakemista suosittelemme, että käyt hakemusoppaan huolellisesti läpi vaihe vaiheelta. Opas löytyy täältä.

Varaa seuraavat asiat valmiiksi ennen hakemusprosessin aloittamista:

 • Passi
 • Digitaalinen passikuva. Passikuvan on oltava jpg- tai png-tiedostomuodossa ja se saa olla kooltaan enint. 300 kB
 • Kopio passista. Kopion on oltava jpg- tai png-tiedostomuodossa ja se saa olla kooltaan enint. 300 kB
 • Kopio matkasuunnitelmasta

Haettava viisumi on ”ordinary visa (single entry visa)”.

Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen maastapoistumispäivästä lukien. Passissa on oltava 2 tyhjää sivua maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten.

Viisumihakemuksen käsittely voi kestää jopa 14 päivää. Suosittelemme, että tarkistat hakemuksesi tilanteen yllä olevalla sivustolla usein, koska et välttämättä saa sähköpostitse tietoa hyväksytystä viisumista. Kun viisumisi on hyväksytty, tulosta viisumi ja ota se mukaasi Tansaniaan.

Voit myös hakea viisumia vasta Tansaniaan saapuessasi, mutta suosittelemme hankkimaan viisumin etukäteen, jolloin säästyt lentokentällä jonottelulta.

Viisumin hinta on 50 USD riippumatta siitä, haetko viisumia verkossa tai vasta Tansaniaan saavuttuasi.

Huomaa, että vaikka hakisit viisumin etukäteen, sinun on täytettävä maahantulo- ja maastapoistumiskortit, joita on saatavilla lentokentillä.

Lapsilla, jotka matkustavat yksin tai muun aikuisen kuin vanhempansa kanssa, on oltava mukanaan vanhemman allekirjoittama suostumus sekä lapsen syntymätodistus (englanniksi).

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ja maahantulomääräykset ottamalla yhteyttä kohdemaan edustustoon.

Suosittelemme, että tarkistat edellä mainitut viisumia koskevat säännöt ennen matkaa, sillä säännöt voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä Tansanian suurlähetystöön Tukholmassa.

6. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheitä nimissä, ota meihin välittömästi yhteyttä.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

7. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkaa tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen yhteydessä, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

8. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö antaa sinulle istumapaikan lennolle lähtöselvityksen yhteydessä. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita, voit lentoyhtiön sivustolla suorittaa istumapaikan varaamisen etukäteen. Useimmilla lentoyhtiöillä on verkkosivuillaan valikossa kohta ”manage my booking”. Huomioithan, että useat lentoyhtiöt perivät maksun istumapaikan varaamisesta, joten on hyvä pitää maksukortti esillä varausta tehdessään. Se, milloin lentoyhtiö aukaisee lennon istumapaikkojen varaamisen vaihtelee, mutta yleissääntönä voit varata istumapaikan varaushetkestä 48 tuntiin ennen lähtöä.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat usein lisäksi mahdollisuuden lentoluokan korotukselle, esim. lisää jalkatilaa tai muita mukavuuksia. Esimerkkeinä Economy Comfort KLM:n lennoilla ja Premium Voyageur Air France:n lennoilla. Tämän korotuksen pystyy tekemään lentoyhtiön sivuilla, maksua vastaan.

Huomioithan myös, että lentoyhtiöllä on täysi pääsy kaikkien paikkojen hallintaan ja heillä on siitä johtuen aina oikeus tehdä muutoksia varauksiin.
Jos et tee istumapaikan varausta ennen lähtöä, antaa lentoyhtiö lähtöselvityksen yhteydessä sinulle paikan.

9. Kilimanjarolle kiipeävien ryhmien koot

Kun varaat meiltä matkan Kilimanjarolle, kiipeäminen vuorelle tapahtuu kansainvälisessä ryhmässä. Samassa ryhmässä on 1-8 ihmistä. Jokaisella ryhmällä on mukana omat oppaat, apuoppaat, kantajat ja kokit.

Jos matkustatte isommalla joukolla, johon kuuluu yli 8 henkeä, voidaan kiipeäminen luonnollisesti järjestää niin, että kaikki ovat yhdessä ryhmässä. Ota meihin yhteyttä tai mainitse asiasta kommenttikentässä, kun pyydät tarjouksen Kilimanjaron-matkasta.

Matkustaessasi yksin voimme vahvistaa varauksesi, kun tiedämme varmuudella kuinka monta osallistujaa valitsemallasi lähtöpäivällä on. Vaihtoehtoisesti voimme tarjota toista lähtöpäivää.

10. Kuljetukset lentokentältä ja lentokentälle

Kun saavut Kilimanjaron lentokentälle, vastassasi on paikallinen edustajamme.
Sinut kuljetetaan lentokentälle myös lähtöpäivänä.

11. Ateriat ja juomat

Koko matkan aikana on täysihoito. Juomat eivät sisälly. Kahvi, tee ja vesi sisältyvät.

12. Tansanian valuutta

Tansanian valuutta on Tansanian shillinki (TZS). Googlen suuntaa-antava valuuttakurssi löytyy täältä. Tansanian valuuttaa ei saa tuoda maahan eikä viedä maasta. Voit vaihtaa dollareita shillingeiksi, ja parhaan kurssin saat lentokentältä. Varmista, että sinulla on pieniä seteleitä (1-5 dollarin), sillä niitä käytetään yleisesti markkinoilla, juomarahoina ja vastaavissa tilanteissa. Pankkiautomaateista voit nostaa rahaa Visa- ja Mastercard-korteilla, ja joissain paikoissa kortit käyvät myös maksuvälineinä. Voit käyttää maksuvälineinä USA:n dollareita (yleisimmin hyväksytty), euroja ja Englannin puntia Tansaniassa.

13. Juomarahat

Tansanian tapojen mukaista on antaa oppaille, tarjoilijoille ja muille palveluhenkilöille juomarahaa.
Juomarahaa siis odotetaan, mutta on tietenkin sinun päätettävissäsi, kuinka paljon haluat antaa.
Anna juomaraha henkilökohtaisesti ja varmista, että lompakossasi on aina pieniä seteleitä juomarahoja varten.

Nyrkkisääntö on:

 • 5-10 USD per henki per päivä oppaalle
 • 1 USD matkatavaroitasi kuljettavalle kantajalle
 • 10 % baareissa ja ravintoloissa
 • 1 USD päivässä kerrossiivoojalle

Ikävä kyllä on ihmisiä, jotka käyttävät juomarahatapaa epärehellisesti hyväkseen. Lentokentällä jotkut työntekijät voivat pyytää juomarahaa esimerkiksi laukkujen nostamisesta läpivalaisulaitteen hihnalle tai laukkujen punnitsemisesta. Tällaisista palveluksista EI tule antaa juomarahaa.

Olemme tehneet sopimuksen, jonka mukaan asiakkaamme maksavat juomarahan oppaille ja kantajille kiinteänä 250 USD:n summana per asiakas. Tämä koskee kaikkia reittejä Kilimanjarolle.

Juomaraha pannaan kirjekuoreen ja jätetään Springlands Hotelin vastaanottoon. Kirjoita osoitteeksi Nur, Joram, Linda tai Frank. He huolehtivat juomarahojen jakamisesta oppaiden ja kantajien kesken.

14. Juhlapäivät

Juhlapäivien vietto ja perinteisiin tutustuminen ulkomailla on aina mielenkiintoinen kokemus. Alle olemme koonneet listan pyhäpäivistä, juhlapäivistä, festivaaleista ja muista merkittävistä päivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuina tällaisina päivinä.

15. Oppaiden ja kantajien työolosuhteet

Ammattitaitoiset oppaat ja kantajat ovat erittäin tärkeässä roolissa Afrikan korkeimman vuoren huipulle pääsemisessä. Myös tästä syystä meille on tärkeää, että oppaiden ja kantajien työolosuhteet ja -ehdot ovat asianmukaiset.

On olemassa useita eri järjestöjä, joiden tehtävänä on varmistaa, että kantajilla on asianmukaiset työolosuhteet. Yksittäiset matkanjärjestäjät valitsevat itse, minkä järjestön kanssa he tekevät yhteistyötä. Suurimpia järjestöjä ovat Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project ja Mount Kilimanjaro Porters Society.

Tansanialainen yhteistyökumppanimme on KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators -järjestön ja Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS) -järjestön jäsen. Mount Kilimanjaro Porters Society on yksi Tansanian vanhimmista ja suurimmista kantajien ammattijärjestöistä. Tämä tarkoittaa, että kaikki Kilimanjarolla käyttämämme kantajat ovat MKPS:n jäseniä.

MKPS on kantajien itsensä perustama riippumaton järjestö, jonka tavoitteena on parantaa oppaiden ja kantajien työehtoja ja -oloja.

Tansanian lain mukaisesti Kilimanjaron kantajat saavat vähintään minimipalkan, ja MKPS:n jäsenyys varmistaa, että kantajan saama todellinen palkkio on suurempi kuin minimipalkka. MKPS:n ansiosta kaikki kantajat saavat myös päivittäin kolme ateriaa, asianmukaiset vaatteet (takit, kengät, käsineet ym.), teltat, makuupussit, makuualustat jne. Lisäksi järjestö on sopinut yksittäisen kantajan kantamuksen enimmäispainosta ja järjestänyt kaikille kantajille sairausvakuutuksen. Kantajat saavat myös ensiapukoulutusta, englannin kielen opetusta ja opastusta esim. pankkitilin avaamiseen. MKPS:n kantajat puolestaan sitoutuvat keräämään roskia Kilimanjaron reittien varsilta kaksi kertaa vuodessa. MKPS on 100 % tansanialainen.

Koska MKPS on kansalaisjärjestö, se rahoittaa toimintansa pääasiassa lahjoituksin, mutta MKPS pyörittää Moshissa myös muun muassa autopesulaa, jonka voitot käytetään järjestön hyväksi.

Juomarahoja koskevat sääntömme on neuvoteltu yhdessä MKPS:n kanssa. Juomaraha on luonnollinen osa palkkaa Tansaniassa – se kuuluu kulttuuriin samaan tapaan kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kantajamme (ja oppaamme!) saavat siis palkkaa JA juomarahaa, ja jotta rahat jaettaisiin tasapuolisesti, olemme laatineet juomarahoja koskevat sääntömme yhteistyössä MKPS:n kanssa.

Olemme tehneet sopimuksen, jonka mukaan asiakkaamme maksavat juomarahan oppaille ja kantajille kiinteänä 250 USD:n summana per asiakas. Tämä koskee kaikkia reittejä Kilimanjarolle.

Juomaraha pannaan kirjekuoreen ja jätetään Springlands Hotelin vastaanottoon. Kirjoita osoitteeksi Nur, Joram, Linda tai Frank, jotka huolehtivat juomarahojen jakamisesta oppaiden ja kantajien kesken.

Juomarahoja koskevat sääntömme on laadittu yhdessä yhteistyökumppaneidemme ja MKPS:n kanssa. MKPS toimii aktiivisesti oppaiden ja kantajien hyväksi ja varmistaa, että oppaat ja kantajat saavat riittävän korvauksen työstään. Noudatamme myös kaikkia muita sääntöjä, suosituksia ja ohjeita, jotka koskevat palkkoja ja työolosuhteita (mukaan lukien ateriat, majoitus, palkka ja yleinen hyvinvointi).

Voit tutustua vastuullisuusraporttiimme täällä.

16. Aikaero Suomen ja Kilimanjaron välillä

Tansanian aika on GMT+3. Aikaero suomeen on siis yksi tunti, ja kesällä aikaeroa ei ole ollenkaan.

17. Tansanian kielet

Tansanian pääkielet ovat swahili ja englanti. Ne luovat yhteisen identiteetin tälle lähes miljoonan neliökilometrin kokoiselle maalle, jonka 38 miljoonaa asukasta jakautuu 130 heimoon ja puhuu lähes yhtä monta eri kieltä.

18. Majoitus Kilimanjarolla

Kilimanjarolla yövytään valitusta reitistä riippuen joko teltoissa tai vuoristomajoissa.

Machame-, Shira-, Rongai- ja Lemosho-reiteillä teltta ja vaahtomuovipatjat sisältyvät matkan hintaan. Kantajat pystyttävät teltan. Jos kaipaat lisämukavuutta, voit tuoda myös oman makuualustan ja käyttää sitä yhdessä vaahtomuovipatjan kanssa. Voit myös tuoda oman ilmapatjan. Suosittelemme viileällä säällä kylmyyttä eristävän makuualustan käyttämistä.

Sinun on tuotava myös oma makuupussi. Makuupussi on mahdollista vuokrata hotellista. Suosittelemme makuupussia, joka on suunniteltu käytettäväksi -25 asteen lämpötilassa.

Leirillä on yhteiskäytössä oleva alkeellinen WC. Myös oman WC-teltan vuokraaminen on mahdollista. WC-teltan vuokra: 100 USD.

Marangu-reitillä yövytään alkeellisissa vuoristomajoissa, joissa on kerrossängyt ja vaahtomuovipatjat. Myös tälle reitille tarvitset lämpimän makuupussin.

19. Vuoristotauti

Kilimanjaro ei ole kiipeilijälle teknisesti erityisen haastava vuori, mutta suuri korkeusero vuoren juuren ja huipun välillä voi silti altistaa vuoristotaudille.

Vuoristotauti voi iskeä kehen tahansa fyysiseen kuntoon katsomatta. On hyvin yksilöllistä, kuinka hyvin ihminen voi vuoriston ohuessa ilmassa. On siis mahdotonta tietää etukäteen, kuinka kukakin tulee pärjäämään vuorella.

Vuoristotauti on seurausta ilman happipitoisuuden laskemisesta: mitä korkeammalle noustaan, sitä vähemmän ilmassa on happea. Kilimanjaron huipulla happea on puolet vähemmän kuin merenpinnan tasolla. Jos kehon ei anneta rauhassa tottua korkeisiin ilmanaloihin (sopeutua eli akklimoitua), seurauksena voi olla jopa kuolema. Sopeutuminen eli akklimaatio on prosessi, jossa keho hitaan nousun aikana sopeutuu muuttuneeseen korkeuteen ja vähentyneeseen hapen määrään. Keho sopeutuu esimerkiksi lisäämällä hengitystaajuutta, jolloin keuhkot saavat enemmän happea.

Lisäksi keho muodostaa enemmän punasoluja, jotta veressä olevaa happea voidaan kuljettaa tehokkaammin. Peukalosääntö on, että kiipeilijän tulisi nukkua korkeintaan 300-500 metriä korkeammalla kuin edellisenä yönä. Näin keho ehtii sopeutua. Tämä on kuitenkin ongelma Kilimanjarolla, koska leirit sijaitsevat 800-1000 korkeusmetrin päässä toisistaan. Ensimmäiset hapenpuutteesta aiheutuvat oireet ovat päänsärky, haluttomuus, huimaus, unettomuus, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. Nämä kertovat lievästä vuoristotaudista, ja oireet häviävät tavallisesti yön kuluessa tai viimeistään päivässä, jos pysytellään samassa korkeudessa.

Jos kiipeilijä tässä vaiheessa jatkaa korkeammalle, oireet voivat pahentua ja voi esiintyä oksentelua, kävelyvaikeuksia, kuivaa yskää ym.

20. Jos sairastut vuoristotautiin

Vain yksi lääke auttaa: on siirryttävä alemmas, alemmas ja alemmas. On erittäin tärkeää siirtyä alemmas, jos oireet pahenevat.

Pahimmassa tapauksessa keuhkoihin tai aivoihin voi kerääntyä nestettä, jolloin kyseessä ovat vuoristotaudin kaksi mahdollisesti kuoleman aiheuttavaa muotoa. Vuoristotauti voidaan parhaiten ehkäistä antamalla kehon sopeutua, nauttimalla riittävästi nestettä ja syömällä hiilihydraattipitoista ruokaa.

Jos sairastut vuoristotautiin ja sinun on siirryttävä alemmas, joku oppaista saattaa sinut lepäämään alempana sijaitsevalle leirille. Normaalisti yövyt tässä leirissä ja jatkat siirtymistä alemmas seuraavana päivänä.

21. Varusteet, jotka sinun on itse kannettava

Sinun on kannettava itse oma päiväreppusi/rinkkasi. Tähän reppuun pakkaat sellaisia tavaroita, joita voit tarvita päivän aikana ennen leirille saapumista. On tietenkin yksilöllistä, mitä tavaroita tarvitset päivän mittaan ja mitä pakkaat rinkkaasi/reppuusi. Suosittelemme kuitenkin, että pakkaat reppuusi ainakin vesipullon, jotain syötävää, pienen ensiapupakkauksen, aurinkovoidetta, kameran, käsineet, huivin, hatun ja lämmintä päällepantavaa.

Kantaja kuljettaa muut henkilökohtaiset matkatavarasi yöpymispaikasta toiseen. Matkatavarat tulee pakata itse sellaiseen laukkuun, jota kantajan on mahdollista kantaa päänsä päällä, kuten esim. rinkkaan, pehmeään matkalaukkuun tai vastaavaan.

Kantajan kannettavaksi jäävä laukku saa painaa enintään 15 kg. Jos painoa on liikaa, sinun on maksettava 10 USD lisämaksu laukkua kohti kultakin päivältä. Matkatavarasi kuljetetaan leiristä leiriin, ja ne odottavat sinua aina seuraavaan leiriin saapuessasi.

Suosittelemme, että ostat matkatavaroidesi suojaksi paksuhkon muovisäkin, joita on saatavilla Springlands Hotelista. Muovi helpottaa matkatavaroiden pakkaamista uudelleen nousun aikana ja suojaa niitä lialta, kosteudelta ja mahdolliselta sateelta. Jos nousun aikana sattuu satamaan, muovisäkki suojaa tavaroitasi kastumiselta. Lisäksi muovipussi suojaa matkatavaroita likaantumiselta teltassa yön aikana.

Huomaa, että sekä matkatavarasi että makuupussisi on mahduttava kantajien kantamaan laukkuun. Vaihtoehtoisesti voit pakata sekä laukun että makuupussin Springlands Hotelista ostamaasi muovisäkkiin.

22. Huomioon otettavia asioita
 • Yksi kantaja saa kantaa enintään 15 kg. Jos matkatavarasi painavat enemmän, tarvitset toisen kantajan, joka maksaa 10 USD per päivä.
 • Pakkaa elektroniikka vedenpitävään pussiin, joka on mielellään kaksinkertainen.
 • Päivittäisvarusteiksi on hyvä pakata mukaan ainakin seuraavat: Vettä, aurinkolasit, kamera, kiikarit, sadevaatteet ja takki.
 • Muista ottaa mukaasi myös muut henkilökohtaiset tavarat, joita tarvitset päivän mittaan, sillä kantajiin ei saa yhteyttä ennen iltaa.
 • Voit jättää ylimääräiset matkatavarasi Springlands Hotelin maksuttomaan säilytykseen.
 • Rahat ja muut arvoesineet voit jättää tallelokeroon Springlands Hoteliin. Säilytys maksaa 1 US $ päivää kohti.
 • Virallinen minimi-ikä Kilimanjarolle kiipeämiseen on 12 vuotta. Suosittelemme kuitenkin, että harkitset tarkkaan, ennen kuin päätät kiivetä vuorelle alle 15-vuotiaan lapsen kanssa. Yläikärajaa ei ole.
 • Voit kiivetä Kilimanjarolle, jos olet terve ja suhteellisen hyvässä fyysisessä kunnossa. Suosittelemme kuitenkin, että treenaat kuntoasi nousua varten ja että käyt lääkärintarkastuksessa omalla lääkärilläsi ennen matkalle lähtöä.
 • Huomaa, muovipussien käyttö, tuonti ja tuotanto on Kilimanjarolla kiellettyä.
  Suosittelemme siksi, että vältät muovipussien käyttöä pakatessasi matkatavaroitasi. Käytä niiden sijasta kangaskasseja tai muusta vedenpitävästä materiaalista valmistettuja kasseja. Jos kuljetat esimerkiksi Kilimanjarolle saapuessasi käsimatkatavaroita näkyvästi muovipussissa, voit joutua luovuttamaan kassin viranomaisille. Tämä koskee myös esimerkiksi tax free -kaupasta saatuja kasseja.
23. Varusteiden pakkaaminen
 • Laadukas, ergonominen rinkka tai reppu tavaroille, joita kannat itse nousun aikana.
24. Vaatteet
 • Sortsit tai vastaavat, joita käytetään vain ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä.
 • Housut vaelluksen ajaksi ja rentoutumiseen illalla
 • T-paitoja tai muita lyhythihaisia paitoja
 • Pitkähihaisia paitoja tai puseroita vaelluksen ajaksi ja rentoutumiseen illalla
 • Pitkälahkeiset ja pitkähihaiset alusvaatteet
 • Fleece- tai villapusero
 • Fleecehousut
 • Anorakki tai hiihtotakki
 • Sadevaatteet (housut ja takki) sademetsään ja lumisille alueille
 • Alusvaatteita
 • Urheiluliivit naisille

Vaatteet kylmää säätä varten

 • Käsineet tai hansikkaat (esim. lampaannahkahansikkaat) sekä ohuet mutta lämpimät käsineet. Käsineiden tulisi olla vedenpitävät
 • Kaksi paria käsineitä – paksu ja ohut pari – joita voit tarvittaessa käyttää yhdessä
 • Lakki tai hattu, jonka lieri antaa suojaa
 • Lämmin myssy, joka peittää mahdollisimman suuren osan päästä, poskista ja niskasta, mieluusti balaclava eli kommandopipo.
 • Käsi- ja jalkalämmittimet (kemiallisella reaktiolla toimivat)
25. Jalkineet
 • Kaikkein tärkeintä on, että ajat jalkineesi sisään jo kotona ennen matkalle lähtöä.
 • Vaelluskenkien tulisi olla lämpimät, vedenpitävät ja nilkkaa tukevat. Niiden painon on oltava sopiva – ei liian kevyet eikä liian raskaat
 • Urheilukengät tai sandaalit illaksi
 • Säärystimet. Suosittelemme säärystimiä, jotka voidaan kiinnittää vaelluskenkiin
 • Vaellussukat lämpimille osuuksille
 • Villasukat kylmille osuuksille
 • Kosteutta siirtävät sukat (toisten sukkien alle), jotta jalkasi pysyvät mahdollisimman kuivina ja vältyt rakoilta jne.
26. Yleinen muistilista
 • Vesipullot (mahd. Camelbak-juomasäiliö)
  Matkan varrella voit täyttää pullosi puhtaalla, keitetyllä vedellä.
  Jotta vesi ei jäätyisi, suosittelemme pitämään pulloa esim. takin alla.
  Jos käytät Camelbakia, muista puhaltaa letku tyhjäksi aina juonnin jälkeen ja muista juoda usein.
  Suosittelemme, että otat mukaan myös energiajuomia, jotka sammuttavat janon ja nälän samanaikaisesti.
 • Vedensuodatin tai vedenpuhdistustabletteja.
 • Lierillinen aurinkohattu
 • Aurinkolasit
 • Huivi tai kaulaliina (ohut mutta lämmin)
 • Rahaa (USA:n dollareita, euroja ja Tansanian shillinkejä, pieninä seteleinä)
 • Suksi- tai vaellussauvat (voidaan lainata Springlands Hotelista)
 • Otsalamppu tai taskulamppu
 • Kamera, filmiä ja jalusta
 • Videokamera ja nauhoja
 • Paristoja. Muista varata mukaan vähintään yksi lisäparistosetti kullekin paristoilla toimivalle laitteelle, sillä kylmässä säässä paristot kuluvat nopeammin
 • Kiikarit
 • Muistikirja, paperia, lyijykyniä, kuulakärkikyniä
 • Taskuveitsi
 • Adapteri
 • Energiapatukoita, välipaloja, suklaata ja vastaavia pieniä energiapitoisia ruokia
 • Pelikortit, pelejä, kirjoja, frisbee, jalkapallo jne.
 • Vesitiiviitä kaksinkertaisia säilytyspusseja
 • Ompeluneula ja lankaa mahdollisia korjauksia varten
 • Suolaa, pippuria ja muita mausteita
 • Uima-asu hotellin uima-altaalle

Osa varusteista on mahdollista vuokrata Springlands Hotelista, jossa on vuokrattavana suuri valikoima käytettyjä varusteita.
Katso lisätietoja kohdasta 28.

27. Hygieniatuotteet
 • WC-paperia ja pussi käytetylle WC-paperille vaelluksen ajaksi
 • Pieni käsipyyhe
 • Saippua
 • Hammasharja ja hammastahna
 • Paperiliinoja hien kuivaamiseen
 • Käsisaippua
 • Kosteusvoide
 • Silmälasit, piilolinssit (Muista poistaa piilolinssit joka ilta estääksesi näön hämärtymisen)
 • Kampa, harja, pieni peili
28. Henkilökohtaiset asiakirjat
 • Passi
 • Rokotuskortti
 • Viisumi
 • Sairausvakuutustodistus
 • Osoitekirja
 • Lentoliput
 • Rahat, matkasekit, luottokortit jne.
 • Kortit, matkakirjat, opaskirjat jne.

Varmuuden vuoksi kannattaa jättää kotiin tai ystävälle kopio passista, viisumista, lentolipuista, matkasuunnitelmasta, matkasekeistä jne. sekä pakata toinen setti valokopioita matkalaukkuun.

29. Ensiaputarvikkeet
 • Päänsärkylääkkeet ja vastaavat kipulääkkeet
 • Kurkkupastillit
 • Laastarit
 • Rakkolaastarit
 • Urheiluteippi
 • Aurinkovoide (suojakerroin 15+)
 • Huulirasva suojakertoimella
 • Hyttyssuihke
 • Desinfiointiaine, käsidesi, antiseptinen geeli
 • Sidetarpeet ja tukisiteet
 • Ripulilääke
 • Antihistamiinit (esim. heinänuhaa ja allergioita vastaan)
 • Unilääke
 • Malariatabletit
 • Antibiootit
 • Reseptilääkkeet

Keskustele aina lääkärisi kanssa, ennen kuin otat mitään lääkkeitä.

30. Vuokravarusteiden hinnat
Varuste Hinta/henki
Mont Bell -makuupussi (-25…35 astetta) 40 $
Reppu 12 $
Urheilukassi 10 $
Muovisäkki (matkatavaroiden säilytystä varten)   4 $
Vaellussauvat 12 $
Säärystimet   8 $
Käsineet   8 $
Pusero   5 $
Pitkät alusvaatteet   5 $
Sadetakki 12 $
Sadehousut 12 $
Vaelluskengät   9 $
Fleecehousut   6 $
Talvitakki 12 $
Balaclava   6 $
Hattu tai kaulahuivi   6 $
Poncho 18 $

Hinnat ovat suuntaa-antavia. Pidätämme oikeuden hinnanmuutoksiin.
Varusteita on mahdollista vuokrata Tansaniassa Springlands Hotelista.

31. Mitä matkalla kannattaa välttää
 • Älä juo vesijohtovettä – osta vettä pulloissa
 • Älä syö tuoreita hedelmiä tai vihanneksia, paitsi jos olet itse huuhdellut ne huolellisesti puhtaalla tai keitetyllä vedellä
 • Pysyttele loitolla ihmisistä, jotka yskivät tai niiskuttavat
 • Älä koskaan ota lääkkeitä, joita et ole itse tuonut mukanasi. Älä osta lääkkeitä Tansaniassa – vaikka ostaisit lääkkeitä reseptillä apteekista, et voi olla varma niiden sisällöstä, vaikka nimi ja pakkaus olisivatkin tuttuja
 • Jos joudut jostain syystä esim. sairaalaan, älä anna kenenkään pistää sinua neulalla (voit ottaa varmuuden vuoksi kotimaasta mukaan steriilejä neuloja)
 • Vältä mahdollisuuksien mukaan hammaslääkärissä käymistä
 • Älä koskaan kulje yksin. Pysyttele yhdessä muiden kanssa ja mieluiten oppaan kanssa
32. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Huomioithan, että matkamme eivät yleisesti ottaen sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa omien erityistarpeidesi mukaisista mahdollisuuksista.

Suosituimmat matkamme
Muut matkustavat tänne

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.