• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin mm. rokotuksista, säästä ja viisumista, kun aiot matkustaa safarimatkalle Etelä-Afrikkaan. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin mm. rokotuksista, säästä ja viisumista, kun aiot matkustaa safarimatkalle Etelä-Afrikkaan. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

1. Etelä-Afrikan sää ja eläimistö kuukausi kuukaudelta

Etelä-Afrikka on kiehtova matkakohde ympäri vuoden. Maan sijainti eteläisellä pallonpuoliskolla tarkoittaa, että vuodenajat ovat päinvastaiset kuin Suomessa. Etelä-Afrikassa on siis kesä silloin, kun meillä Suomessa on talvi – ja päinvastoin. Alla voit lukea lisää Etelä-Afrikan säästä ja eläimistä vuoden eri aikoina:

Etelä-Afrikan kesä (marraskuusta helmikuuhun)
Näiden kuukausien aikana Etelä-Afrikassa on sekä kesä että sadekausi. Säät vaihtelevat selkeästä sateiseen ja takaisin, mutta enimmäkseen kesä tarjoaa auringonpaistetta ja korkeita lämpötiloja. Auringonpaisteen ja sateen yhdistelmä tarkoittaa, että maisemat ovat uskomattoman vehreitä ja luonto kukoistaa. Lämmin ilma ja korkea ilmankosteus voivat aiheuttaa myös voimakkaita rankkasateita.

Marraskuun lopusta alkaen Etelä-Afrikan safaripuistot vilisevät suloisia eläinpoikasia. Lintuharrastajille otollisimmat hetket ovat puolestaan joulukuun ja helmikuun välisenä aikana, jolloin voit bongata lukemattomia mielenkiintoisia lajeja eri kansallispuistoissa.

Etelä-Afrikan syksy (maaliskuusta toukokuuhun)
Syksylle ovat tyypillisiä aurinkoiset päivät, mukavan korkeat lämpötilat ja vähäisemmät sateet. Illat, yöt ja aamut voivat olla hieman viileämpiä tähän vuodenaikaan.

Maisemat ovat edelleen reheviä. Joissa ja lammissa on paljon vettä, mikä tietenkin houkuttelee paikalle janoisia eläimiä. Kansallispuistoissa on vähemmän ruuhkaa, ja tähän aikaan voit päästä kokemaan todella ainutlaatuisia eläinelämyksiä.

Etelä-Afrikan talvi (kesäkuusta elokuuhun)
Talvella päivät ovat lämpimiä ja aurinkoisia, mutta illat ja yöt ovat vastaavasti suhteellisen viileitä. Maan pohjoisosissa ei sada käytännössä lainkaan. Etelässä sateita saadaan enemmän, ja toisinaan päivät voivat tuntua samanlaisilta kuin harmaat syyspäivät Euroopassa.

Sateiden vähäisyyden takia luonto ei ole yhtä vehreää kuin muina aikoina vuodesta, ja esimerkiksi puissa on vähemmän lehtiä. Tämä tarkoittaa, että pensaikoissa piileskelevät ja juomapaikkojen ympärillä viihtyvät eläimet on helpompi havaita. Kaikkien ”Big Five” -eläinten näkemiseen on talvella parhaat mahdollisuudet. Rannikkoseuduilla voit puolestaan nähdä isoja valasparvia.

Etelä-Afrikan kevät (syyskuusta lokakuuhun)
Keväällä päivät alkavat olla todella lämpimiä ja aurinkoisia, mutta sateet ovat edelleen kohtalaisen vähäisiä. Elohopea kohoaa tasaiseen tahtiin, ja kauden loppupuolella keskipäivällä voi olla jo erittäin kuuma.

Maisema on edelleen paljas, joten eläinten liikkeitä on helppo seurata. Eläimet kerääntyvät suurin joukoin sellaisille juomapaikoille, joissa vielä on vettä. Valaat hakeutuvat poikimaan Etelä-Afrikan rannikkoseuduille, joten kevät on valassafarien huippusesonkia.

Kevät on myös parasta aikaa matkustaa Kapkaupunkiin. Sateita saadaan kohtalaisesti, ja kukoistavat luonnonkukat tekevät rannikon maisemista kauniin värikkäitä.

Nelspruitin säätilasto (Krugerin kansallispuisto): TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Keskim. alin lämpötila 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Sademäärä mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Johannesburgin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Keskim. alin lämpötila 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Sademäärä mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Kapkaupungin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Keskim. alin lämpötila 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Sademäärä mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Port Elizabethin säätilasto: TAMMI HELMI MAALIS HUHTI TOUKO KESÄ HEINÄ ELO SYYS LOKA MARRAS JOULU
Keskim. ylin lämpötila 25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Keskim. alin lämpötila 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Sademäärä mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
2. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan www.afrikkasafari.fi-valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat Etelä-Afrikkaan kuuluvat Valmismatkalain piiriin.
Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

3. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.
Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

4. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkalle suositeltavista rokotuksista Matkailijan terveysoppaasta.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen Afrikan maan kautta.

5. Viisumi

Suomen kansalaisille myönnetään Etelä-Afrikkaan saapumisen yhteydessä viisumi, joka oikeuttaa enintään 90 päivän oleskeluun maassa. Passin on oltava voimassa vähintään 30 päivää maastapoistumisen jälkeen, ja passissa on oltava vähintään kaksi tyhjää sivua. Huomaa, että jatkopassia tai väliaikaista passia ei hyväksytä passina Etelä-Afrikkaan matkustettaessa.

Jos matkasi on yhdistelmämatka, johon kuuluu Etelä-Afrikan lisäksi vierailu esimerkiksi Namibiassa, Mauritiuksella tai Sambiassa Victorian putouksilla, sinun on otettava huomioon myös näiden maiden viisumisäännöt.

Lue lisää Etelä-Afrikan maahantulomääräyksistä täällä: http://www.dha.gov.za/

Suosittelemme, että tarkistat aina ajankohtaiset viisumisäännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

6. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheen varauksessa olevassa nimessä, ota meihin yhteyttä välittömästi.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

7. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkaa tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, ohjeita toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen varalta, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

8. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lennolla lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on paikkaa koskevia toiveita, voit tehdä paikkavarauksen erikseen lentoyhtiön kotisivuilla. Useimmilla lentoyhtiöillä on sivuston päävalikossa kohta nimeltä ”manage my booking”. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat lisämaksun paikkavarauksesta, joten ota luottokorttisi valmiiksi esiin ennen varauksen aloittamista. Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti voit varata paikkasi matkavaraushetkestä 48 tuntiin ennen lennon lähtöä.

Monet lentoyhtiöt mahdollistavat myös matkustusluokan korotuksen tilavammalle ja mukavammalle paikalle, esim. KLM:n Economy Comfort ja Air Francen Premium Voyageur. Voit tehdä varauksen tai matkustusluokan korotuksen lisämaksusta lentoyhtiön kotisivuilla.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

9. Matkatavarat

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä matkoillamme, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Matkatavaroita koskevat tiedot löytyvät lentolipusta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista.

Varmista myös, että pakkaat kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, vakuutusasiakirjat, luottokortti, rahat ja kamera sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Ilmastoinnin vuoksi lentokoneessa voi tulla kylmä, joten ota esimerkiksi tuulitakki ja safarihattu mukaan käsimatkatavaroihin.

Jos lennät O. R. Tambon lentokentän kautta Johannesburgissa, ota huomioon, että ruumaan menevissä matkalaukuissa on oltava vähintään yksi tasainen sivu, eikä matkatavaroissa saa olla pitkiä irtonaisia hihnoja (kuten esim. repuissa). Jos käytät matkalaukkuna esim. pyöreää duffelia tai pitkillä hihnoilla/remmeillä varustettua reppua, se on käärittävä lentoasemalla olevassa ”baggage wrapping service” -palvelussa ennen kuin se voidaan luovuttaa koneen ruumaan.

10. Kuljetukset Etelä-Afrikassa

Krugerin kansallispuistoon tehtävillä safarimatkoilla sinut vastaanottaa tanskalainen matkaopas Johannesburgin lentokentällä. Ajatte sieltä safaribussilla kauniin eteläafrikkalaisen luonnon läpi lodgeesi. Matka lentokentältä Krugeriin kestää n. 4–5 tuntia.

Itä-Kapin safarimatkallamme sinut vastaanotetaan Port Elizabethin lentokentällä ja kuljetetaan lodgeen, ja myös saapuessasi lentokoneella Kapkaupunkiin sinua on lentokentällä vastassa paikallinen edustajamme.

Omatoimisilla autolomillamme lentokentällä ei ole vastaanottoa, vaan noudat itse vuokra-autosi.

11. Ajoetäisyydet safarilla

Johannesburgista Krugerin kansallispuistoon: n. 400 km – n. 4–5 tuntia

Kokopäiväretki Krugerin kansallispuistoon: n. 200–250 km – n. 10 tunnin ajomatka, jonka aikana on pysähdyksiä.

Kokopäiväretki Lohikäärmevuorille: 200 km ajomatka ensimmäiselle näköalapaikalle, yhteensä n. 10 tunnin matka, n. 480 km koko päivän aikana

Swaziland Cultural Tour: n. 7-8 tunnin kierros, 300 km koko päivän.

 

Seuraavassa on muutama esimerkki siitä, miltä safariautot voivat näyttää.

Omatoimisilla autolomillamme voit katsoa etäisyyden kunkin ajopäivän kohdalta.

Muista, että kaikki etäisyydet ja ajat ovat suuntaa antavia ja riippuvat sää- ja tieolosuhteista.

12. Pohjoismainen matkaopas

Pestana Kruger Lodgella on tanskalainen matkaopas. Matkaopas tekee parhaansa, jotta matkasi olisi mahdollisimman sujuva ja täynnä positiivisia kokemuksia.

Matkaoppaan tavoittaa matkapuhelinnumerosta 0027 79 80 55 215.

Tallenna numero oman matkapuhelimesi yhteystietoihin jo ennen lähtöä, niin voit ottaa yhteyttä oppaaseen, jos saapumisenne jostain syystä myöhästyy.

Jos haluat soittaa huoneestasi Pestanassa tai lodgen vastaanotosta, numero on: 079 80 55 215.

Matkaoppaaseen saa yhteyden myös sähköpostitse osoitteessa:

Meillä on myös matkaopas Nkambeni Tented Campissa. Opas voi auttaa lisäretkissä tai kysymyksissä, joita voi ilmetä majoituksen aikana.

13. Ateriat ja juomat

Safarimatkat, joissa on puolihoito, sisältävät aamiaisen ja illallisen. Nämä ovat yleensä suuria itsepalvelubuffetteja. Lounaat ja juomat eivät sisälly puolihoitoon. Suuntaa antavana ohjeena voidaan sanoa, että asiakkaamme kuluttavat lounaisiin ja juomiin keskimäärin yhteensä n. 130 euroa per henkilö koko vierailunsa aikana.

Safarimatkat, joissa on täysihoito, sisältävät kaikki ateriat ja (paikalliset) juomat.

14. Etelä-Afrikan valuutta

Etelä-Afrikan valuutta on randi. Kansainvälisellä luottokortilla voit nostaa rahaa pankkiautomaateista. Ensimmäinen automaatti löytyy lentokentältä. Voit nostaa korkeintaan 2000 randia päivässä korttia kohti.

Suosittelemme, että pidät mukanasi jonkin verran euroja välilaskun aikana käytettäväksi.

15. Juomarahat

Etelä-Afrikassa juomarahat ovat osa palvelualan työntekijöiden palkkaa. Siksi on odotettua ja erittäin tervetullutta antaa juomarahaa hotellipojille, tarjoilijoille, kerrossiivoojille ja oppaille.

Juomarahojen antaminen on tietenkin vapaaehtoista, ja voit itse päättää, kuinka paljon juomarahaa haluat antaa.

Seuraavat summat ovat tyypillisiä:

 • Opas/kuljettaja: 100-150 randia kokopäiväretkestä kahta yhdessä matkustavaa henkilöä kohti
 • Tarjoilija: 10-30 randia tai 10 % laskusta
 • Kerrossiivoojat: 10-20 randia per päivä

Majoituspaikan henkilökunnalle juomarahat annetaan käteisenä. Ravintoloissa/baareissa voit lisätä juomarahat laskuun.

16. Juhlapäivät

Muiden maiden ja kulttuurien perinteiden ja juhlallisuuksien kokeminen on aina erityisen hieno ja kiehtova elämys. Alla on yleiskuva pyhäpäivistä, tärkeistä festivaaleista ja muista merkkipäivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuja tällaisina päivinä.

17. Turistivero

Etelä-Afrikkaan matkustavalta peritään turistivero. Turistivero ei sisälly valmismatkojemme hintaan. Turistiveron määrä on n. 6–8 Etelä-Afrikan randia (ZAR) huonetta ja yötä kohti. Vero maksetaan huonekohtaisen laskun yhteydessä uloskirjautumisen yhteydessä. Pidätämme oikeuden veromuutoksiin.

18. Aikaero Suomen ja Etelä-Afrikan välillä

Talviaika on Suomessa ja Etelä-Afrikassa sama. Kesäaikaan Suomi on tunnin edellä. Kun kello Suomessa on 12, Etelä-Afrikassa kello on 11.

19. Lisäretkien maksaminen

Matkaohjelmaamme kuuluu matkasta riippuen vapaita päiviä, jolloin on mahdollista järjestää omia retkiä yksilöllisten toivomusten perusteella.

Lisäretket maksetaan omassa lodgessa tai yhteistyökumppaneillemme. Retket maksetaan vähintään 24 tuntia etukäteen Etelä-Afrikan randeissa (ZAR). Myös luottokortit käyvät maksuvälineinä.

Tutustu eri matkoilla saatavilla oleviin lisäretkiin kotisivuillamme.

20. Safariajelut

Ohjelmaan kuuluvia safariajeluja voidaan muuttaa säästä tai muista olosuhteista riippuen. Lähtökohtaisesti ajelua ei voi vaihtaa toiseen, eivätkä muutokset oikeuta palautuksiin. Safariajelut tapahtuvat avoimissa ajoneuvoissa. Kaikki muut kuljetukset tapahtuvat ilmastoiduissa minibusseissa.

21. Hyttysverkko

Hyttyset tulevat esiin, kun aurinko laskee ja lämpötila viilenee. Ne pistävät useimmiten pimeän aikaan, joten on hyvä pukeutua pitkiin housuihin ja ehkä myös pitkähihaiseen paitaan. Sen lisäksi on huolehdittava hyttyssuihkeen suihkuttamisesta myös nilkkoihin, ranteisiin, käsiin, kaulaan ja niskaan. Joissakin paikoissa vuoteiden päällä on hyttysverkko, muissa paikoissa hyttysverkko on kaikissa ikkunoissa. Lähtökohtaisesti ei ole tarpeen ottaa mukaan omaa hyttysverkkoa, mutta huolehdi siitä, että sinulla on hyttyssuihke.

22. Lapset safarilla Etelä-Afrikassa

Safarimatkamme ovat erittäin lapsiystävällisiä. Afrikkalaisen savannin eläimet ovat kiehtovia myös lasten mielestä, ja lapset ovat tervetulleita kaikille safareillemme.

Turvallisuussyistä alaikäraja kävelysafarille (bushwalk) oppaan kanssa on kuitenkin 12 vuotta. Avoimessa ajoneuvossa ajettavalle iltasafarille ikäraja on 6 vuotta.

23. Sähkö

Etelä-Afrikan verkkojännite on 220 volttia. Tarvitaan kuitenkin sovitin, jossa on kolme paksua ja pyöreää piikkiä, koska liittimet ovat erilaiset.

24. Tärkeät matkatavarat
 • Vaaleat kesävaatteet safariajelulle (voimakkaat värit voivat houkutella tsetsekärpäsiä, joita esiintyy vain joillain alueilla).
 • Siistimmät vaatteet illaksi hotelliin tai lodgeen, esim. pitkät housut ja pitkähihaiset paidat, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös paahtavalta auringolta päiväsaikaan.
 • Tuulitakki, koska aamulla ja illalla voi olla viileää.
 • Kesäjalkineet (esim. urheilukengät ja puuvillasukat). Vältä paljain jaloin ja paljain säärin oleskelua iltaisin hyttysten takia.
 • Valitse adapteri, jossa on useampi liitäntä, jolloin voit ladata akut ja sähköhammasharjan samalla kun ajat parran.
 • Pieni taskulamppu ja muutama ylimääräinen paristo.
 • Hattu, joka suojaa auringolta
 • Aurinkovoide ja huulirasva
 • Hyttyskarkote, esim Autan (karkottaa hyttyset ja lievittää kutinaa)
 • Kynsileikkuri ja -viila
25. Tärkeät käsimatkatavarat
 • Passi, rahat, liput
 • Adapteri, jossa on 3 paksua pyöreää pinniä
 • Aurinkolasit
 • Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet (aina käsimatkatavaroihin)
 • Käsikauppalääkkeet: kipulääkkeet, allergiatabletit, ripulilääke (kuten Imodium), malariatabletit, laastarit ja desinfioivat käsipyyhkeet.
 • Kiikarit (joilla voit nähdä kaukaisimmissakin puissa loikoilevat leopardit)
 • Kamera ja useampi muistikortti, kuin mitä suunnittelet tarvitsevasi + laturi ja pussi, jolla voit suojata kameran Afrikan hienolta punaiselta pölyltä.
 • Olkalaukku, jossa on tukeva hihna ja vetoketju tai vyölaukku/kaulalaukku tai suljettavat povitaskut.
 • Muutama valokopio kaikista henkilökohtaisista asiakirjoista, kuten passista, viisumista, lentolipuista, matkavakuutuksesta, rokotuskortista, kansainvälisistä maksukorteista (Mastercard, Visa), ajokortista ja oikeastaan kaikesta lompakon sisällöstä – yksi kopiosetti kuhunkin laukkuun.
 • Lista tärkeistä puhelinnumeroista, mm. vakuutusyhtiön numero ja numero, johon voidaan ilmoittaa kadonneesta maksukortista.
 • Postiosoitteet, joihin haluat lähettää postikortin, ja sähköpostiosoitteet niille, joille haluat lähettää lomaterveisiä sähköpostitse.
 • Muistikirja ja kyniä
 • Hyvä kirja – tai useampi – pitkille lentomatkoille
26. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

Suosituimmat matkamme
Muut matkustavat tänne

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.