• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin mm. rokotuksista, säästä ja viisumista, kun aiot matkustaa safarimatkalle Etelä-Afrikkaan. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Käytännön tietoa Etelä-Afrikasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin mm. rokotuksista, säästä ja viisumista, kun aiot matkustaa safarimatkalle Etelä-Afrikkaan. Jos et löydä vastausta täältä, voit aina ottaa meihin yhteyttä.

1. Etelä-Afrikan sää

Etelä-Afrikka on kiehtova matkakohde ympäri vuoden. Kun meillä on talvi, Etelä-Afrikassa on kesä. Talvellakaan siellä ei koskaan tule kovin kylmä. Etelä-Afrikassa kesä ja sadekausi kestää marraskuusta helmikuuhun, ja sen aikana sää vaihtelee poutaisesta sateiseen – ja harvemmin voi esiintyä trooppiset myrskytkin voivat olla mahdollisia. Enimmäkseen on kuitenkin aurinkoista.

Säätilastot
Tammi
Helmi
Maalis
Huhti
Touko
Kesä
Heinä
Elo
Syys
Loka
Marras
Joulu
Keskim. lämpötila
29
29
28
27
25
23
23
25
27
27
27
28
Yölämpötila
19
19
18
14
10
6
6
9
12
14
17
18
Säätilastot Keskim.
lämpötila
Yölämpötila
Tammi 29 19
Helmi 29 19
Maalis 28 18
Huhti 27 14
Touko 25 10
Kesä 23 6
Heinä 23 6
Elo 25 9
Syys 27 12
Loka 27 14
Marras 27 17
Joulu 28 18

Yllä olevat ovat keskilämpötiloja. Kesäkuukausina (loka-helmikuu) odotettavissa on erittäin korkeita lämpötiloja ja myös ilmankosteus on huipussaan. Keskikesällä (marras-, joulu ja helmikuu) 40 astetta ylittyy lähestulkoon joka päivä. Ilmankosteus voi olla jopa 90 %, ja siksi niin kutsuttu ”real feel temperature” tuntuu usein huomattavasti korkeammalta kuin mitä lämpömittari näyttää.

2. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan www.afrikkasafari.fi-valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat Etelä-Afrikkaan kuuluvat Valmismatkalain piiriin.
Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

3. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.
Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

4. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkalle suositeltavista rokotuksista Matkailijan terveysoppaasta.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen Afrikan maan kautta.

5. Viisumi

Suomen kansalaisille myönnetään Etelä-Afrikkaan saapumisen yhteydessä viisumi, joka oikeuttaa enintään 90 päivän oleskeluun maassa. Passin on oltava voimassa vähintään 30 päivää maastapoistumisen jälkeen, ja passissa on oltava vähintään kaksi tyhjää sivua. Huomaa, että jatkopassia tai väliaikaista passia ei hyväksytä passina Etelä-Afrikkaan matkustettaessa.

Jos matkasi on yhdistelmämatka, johon kuuluu Etelä-Afrikan lisäksi vierailu esimerkiksi Namibiassa, Mauritiuksella tai Sambiassa Victorian putouksilla, sinun on otettava huomioon myös näiden maiden viisumisäännöt.

Lue lisää Etelä-Afrikan maahantulomääräyksistä täällä: http://www.dha.gov.za/

Suosittelemme, että tarkistat aina ajankohtaiset viisumisäännöt ulkoministeriön kotisivuilta.

6. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheen varauksessa olevassa nimessä, ota meihin yhteyttä välittömästi.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

7. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkaa tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, ohjeita toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen varalta, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

8. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lennolla lähtöselvityksen yhteydessä. Jos sinulla on paikkaa koskevia toiveita, voit tehdä paikkavarauksen erikseen lentoyhtiön kotisivuilla. Useimmilla lentoyhtiöillä on sivuston päävalikossa kohta nimeltä ”manage my booking”. Huomaa, että useimmat lentoyhtiöt veloittavat lisämaksun paikkavarauksesta, joten ota luottokorttisi valmiiksi esiin ennen varauksen aloittamista. Paikkavarauksen aikaikkuna vaihtelee lentoyhtiöstä toiseen, mutta pääsääntöisesti voit varata paikkasi matkavaraushetkestä 48 tuntiin ennen lennon lähtöä.

Monet lentoyhtiöt mahdollistavat myös matkustusluokan korotuksen tilavammalle ja mukavammalle paikalle, esim. KLM:n Economy Comfort ja Air Francen Premium Voyageur. Voit tehdä varauksen tai matkustusluokan korotuksen lisämaksusta lentoyhtiön kotisivuilla.

Huomaa myös, että lentoyhtiöllä on oikeus ja mahdollisuus tehdä viime kädessä muutoksia paikkojen suhteen, myös erikseen varattujen paikkojen.
Jos et tee paikkavarausta ennen matkaa, lentoyhtiö osoittaa sinulle paikan lähtöselvityksen yhteydessä.

9. Matkatavarat

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä matkoillamme, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Matkatavaroita koskevat tiedot löytyvät lentolipusta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista.

Varmista myös, että pakkaat kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, vakuutusasiakirjat, luottokortti, rahat ja kamera sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Ilmastoinnin vuoksi lentokoneessa voi tulla kylmä, joten ota esimerkiksi tuulitakki ja safarihattu mukaan käsimatkatavaroihin.

Jos lennät O. R. Tambon lentokentän kautta Johannesburgissa, ota huomioon, että ruumaan menevissä matkalaukuissa on oltava vähintään yksi tasainen sivu, eikä matkatavaroissa saa olla pitkiä irtonaisia hihnoja (kuten esim. repuissa). Jos käytät matkalaukkuna esim. pyöreää duffelia tai pitkillä hihnoilla/remmeillä varustettua reppua, se on käärittävä lentoasemalla olevassa ”baggage wrapping service” -palvelussa ennen kuin se voidaan luovuttaa koneen ruumaan.

10. Kuljetukset Etelä-Afrikassa

Krugerin kansallispuistoon tehtävillä safarimatkoilla sinut vastaanottaa tanskalainen matkaopas Johannesburgin lentokentällä. Ajatte sieltä safaribussilla kauniin eteläafrikkalaisen luonnon läpi lodgeesi. Matka lentokentältä Krugeriin kestää n. 4–5 tuntia.

Itä-Kapin safarimatkallamme sinut vastaanotetaan Port Elizabethin lentokentällä ja kuljetetaan lodgeen, ja myös saapuessasi lentokoneella Kapkaupunkiin sinua on lentokentällä vastassa paikallinen edustajamme.

Omatoimisilla autolomillamme lentokentällä ei ole vastaanottoa, vaan noudat itse vuokra-autosi.

11. Ajoetäisyydet safarilla

Johannesburgista Krugerin kansallispuistoon: n. 400 km – n. 4–5 tuntia

Kokopäiväretki Krugerin kansallispuistoon: n. 200–250 km – n. 10 tunnin ajomatka, jonka aikana on pysähdyksiä.

Kokopäiväretki Lohikäärmevuorille: 200 km ajomatka ensimmäiselle näköalapaikalle, yhteensä n. 10 tunnin matka, n. 480 km koko päivän aikana

Swaziland Cultural Tour: n. 7-8 tunnin kierros, 300 km koko päivän.

 

Seuraavassa on muutama esimerkki siitä, miltä safariautot voivat näyttää.

Omatoimisilla autolomillamme voit katsoa etäisyyden kunkin ajopäivän kohdalta.

Muista, että kaikki etäisyydet ja ajat ovat suuntaa antavia ja riippuvat sää- ja tieolosuhteista.

12. Etelä-Afrikan omatoimisia autolomia koskevat ehdot

On suhteellisen helppoa ajaa itse Etelä-Afrikassa. Oma auto antaa upean vapauden tunteen, kun saa itse päättää, missä ja milloin pysähdytään.

Kun noudat vuokra-autosi, sinun on näytettävä passisi ja kansainvälinen ajokorttisi. Luottokortiltasi varataan takuumaksu. Se palautetaan, kun toimitat auton takaisin. GPS:n vuokra on n. 800 randia. Lisäkuljettajan varaaminen maksaa n. 929 randia. Hintaan ei myöskään sisälly yhdensuuntaisen vuokrauksen lisämaksu, joka on n. 1185 randia. Autonvuokrauksen yhteydessä varattavista lisäpalveluista veloitettavat hinnat ovat ohjeellisia ja voivat vaihdella sesongista riippuen.

Huomaa, että Etelä-Afrikassa päätiet jaetaan usein eläinten, jalankulkijoiden, pyöräilijöiden, bussien ja kuorma-autojen kanssa. Ole siksi erityisen varovainen ajaessasi.

Ohituksissa huomaat todennäköisesti, että käytetään hätäkaistaa. Emme suosittele, että omaksut tavan. Hätäkaista on hätätilanteille, ei ohituksille. Ohituksen jälkeen saatetaan vielä ”tervehtiä” hätävilkuilla.

Katuvalaistus on huono ja välillä tiessä on kuoppia, joten suosittelemme, ettei koskaan ajeta pimeän tultua. Melkein kaikissa autoissa Etelä-Afrikassa on automaattilukitus, joten autosi ovet ovat lukossa, kun ajat. Vältä myös ikkunoiden pitämistä avattuna, kun pysähdyt. Etelä-Afrikka on köyhä maa, jossa harvoilla on paljon ja monilla vähän, mutta terveellä järjellä saat loistavan autoloman!

Auton vuokraamisen vähimmäisikä on 18 vuotta, ja sinulla on pitänyt olla ajokortti vähintään yhden vuoden.

13. Pohjoismainen matkaopas

Pestana Kruger Lodgella on tanskalainen matkaopas. Matkaopas tekee parhaansa, jotta matkasi olisi mahdollisimman sujuva ja täynnä positiivisia kokemuksia.

Matkaoppaan tavoittaa matkapuhelinnumerosta 0027 79 80 55 215.

Tallenna numero oman matkapuhelimesi yhteystietoihin jo ennen lähtöä, niin voit ottaa yhteyttä oppaaseen, jos saapumisenne jostain syystä myöhästyy.

Jos haluat soittaa huoneestasi Pestanassa tai lodgen vastaanotosta, numero on: 079 80 55 215.

Matkaoppaaseen saa yhteyden myös sähköpostitse osoitteessa:

Meillä on myös matkaopas Nkambeni Tented Campissa. Opas voi auttaa lisäretkissä tai kysymyksissä, joita voi ilmetä majoituksen aikana.

14. Ateriat ja juomat

Safarimatkat, joissa on puolihoito, sisältävät aamiaisen ja illallisen. Nämä ovat yleensä suuria itsepalvelubuffetteja. Lounaat ja juomat eivät sisälly puolihoitoon. Suuntaa antavana ohjeena voidaan sanoa, että asiakkaamme kuluttavat lounaisiin ja juomiin keskimäärin yhteensä n. 130 euroa per henkilö koko vierailunsa aikana.

Safarimatkat, joissa on täysihoito, sisältävät kaikki ateriat ja (paikalliset) juomat.

15. Etelä-Afrikan valuutta

Etelä-Afrikan valuutta on randi. Kansainvälisellä luottokortilla voit nostaa rahaa pankkiautomaateista. Ensimmäinen automaatti löytyy lentokentältä. Voit nostaa korkeintaan 2000 randia päivässä korttia kohti.

Suosittelemme, että pidät mukanasi jonkin verran euroja välilaskun aikana käytettäväksi.

16. Juomarahat

Etelä-Afrikassa juomarahat ovat osa palvelualan työntekijöiden palkkaa. Siksi on odotettua ja erittäin tervetullutta antaa juomarahaa hotellipojille, tarjoilijoille, kerrossiivoojille ja oppaille.

Juomarahojen antaminen on tietenkin vapaaehtoista, ja voit itse päättää, kuinka paljon juomarahaa haluat antaa.

Seuraavat summat ovat tyypillisiä:

 • Opas/kuljettaja: 100-150 randia kokopäiväretkestä kahta yhdessä matkustavaa henkilöä kohti
 • Tarjoilija: 10-30 randia tai 10 % laskusta
 • Kerrossiivoojat: 10-20 randia per päivä

Majoituspaikan henkilökunnalle juomarahat annetaan käteisenä. Ravintoloissa/baareissa voit lisätä juomarahat laskuun.

17. Juhlapäivät

Muiden maiden ja kulttuurien perinteiden ja juhlallisuuksien kokeminen on aina erityisen hieno ja kiehtova elämys. Alla on yleiskuva pyhäpäivistä, tärkeistä festivaaleista ja muista merkkipäivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuja tällaisina päivinä.

18. Turistivero

Etelä-Afrikkaan matkustavalta peritään turistivero. Turistivero ei sisälly valmismatkojemme hintaan. Turistiveron määrä on n. 6–8 Etelä-Afrikan randia (ZAR) huonetta ja yötä kohti. Vero maksetaan huonekohtaisen laskun yhteydessä uloskirjautumisen yhteydessä. Pidätämme oikeuden veromuutoksiin.

19. Aikaero Suomen ja Etelä-Afrikan välillä

Talviaika on Suomessa ja Etelä-Afrikassa sama. Kesäaikaan Suomi on tunnin edellä. Kun kello Suomessa on 12, Etelä-Afrikassa kello on 11.

20. Lisäretkien maksaminen

Matkaohjelmaamme kuuluu matkasta riippuen vapaita päiviä, jolloin on mahdollista järjestää omia retkiä yksilöllisten toivomusten perusteella.

Lisäretket maksetaan omassa lodgessa tai yhteistyökumppaneillemme. Retket maksetaan vähintään 24 tuntia etukäteen Etelä-Afrikan randeissa (ZAR). Myös luottokortit käyvät maksuvälineinä.

Tutustu eri matkoilla saatavilla oleviin lisäretkiin kotisivuillamme.

21. Safariajelut

Ohjelmaan kuuluvia safariajeluja voidaan muuttaa säästä tai muista olosuhteista riippuen. Lähtökohtaisesti ajelua ei voi vaihtaa toiseen, eivätkä muutokset oikeuta palautuksiin. Safariajelut tapahtuvat avoimissa ajoneuvoissa. Kaikki muut kuljetukset tapahtuvat ilmastoiduissa minibusseissa.

22. Hyttysverkko

Hyttyset tulevat esiin, kun aurinko laskee ja lämpötila viilenee. Ne pistävät useimmiten pimeän aikaan, joten on hyvä pukeutua pitkiin housuihin ja ehkä myös pitkähihaiseen paitaan. Sen lisäksi on huolehdittava hyttyssuihkeen suihkuttamisesta myös nilkkoihin, ranteisiin, käsiin, kaulaan ja niskaan. Joissakin paikoissa vuoteiden päällä on hyttysverkko, muissa paikoissa hyttysverkko on kaikissa ikkunoissa. Lähtökohtaisesti ei ole tarpeen ottaa mukaan omaa hyttysverkkoa, mutta huolehdi siitä, että sinulla on hyttyssuihke.

23. Lapset safarilla Etelä-Afrikassa

Safarimatkamme ovat erittäin lapsiystävällisiä. Afrikkalaisen savannin eläimet ovat kiehtovia myös lasten mielestä, ja lapset ovat tervetulleita kaikille safareillemme.

Turvallisuussyistä alaikäraja kävelysafarille (bushwalk) oppaan kanssa on kuitenkin 12 vuotta. Avoimessa ajoneuvossa ajettavalle iltasafarille ikäraja on 6 vuotta.

24. Sähkö

Etelä-Afrikan verkkojännite on 220 volttia. Tarvitaan kuitenkin sovitin, jossa on kolme paksua ja pyöreää piikkiä, koska liittimet ovat erilaiset.

25. Tärkeät matkatavarat
 • Vaaleat kesävaatteet safariajelulle (voimakkaat värit voivat houkutella tsetsekärpäsiä, joita esiintyy vain joillain alueilla).
 • Siistimmät vaatteet illaksi hotelliin tai lodgeen, esim. pitkät housut ja pitkähihaiset paidat, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös paahtavalta auringolta päiväsaikaan.
 • Tuulitakki, koska aamulla ja illalla voi olla viileää.
 • Kesäjalkineet (esim. urheilukengät ja puuvillasukat). Vältä paljain jaloin ja paljain säärin oleskelua iltaisin hyttysten takia.
 • Valitse adapteri, jossa on useampi liitäntä, jolloin voit ladata akut ja sähköhammasharjan samalla kun ajat parran.
 • Pieni taskulamppu ja muutama ylimääräinen paristo.
 • Hattu, joka suojaa auringolta
 • Aurinkovoide ja huulirasva
 • Hyttyskarkote, esim Autan (karkottaa hyttyset ja lievittää kutinaa)
 • Kynsileikkuri ja -viila
26. Tärkeät käsimatkatavarat
 • Passi, rahat, liput
 • Adapteri, jossa on 3 paksua pyöreää pinniä
 • Aurinkolasit
 • Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet (aina käsimatkatavaroihin)
 • Käsikauppalääkkeet: kipulääkkeet, allergiatabletit, ripulilääke (kuten Imodium), malariatabletit, laastarit ja desinfioivat käsipyyhkeet.
 • Kiikarit (joilla voit nähdä kaukaisimmissakin puissa loikoilevat leopardit)
 • Kamera ja useampi muistikortti, kuin mitä suunnittelet tarvitsevasi + laturi ja pussi, jolla voit suojata kameran Afrikan hienolta punaiselta pölyltä.
 • Olkalaukku, jossa on tukeva hihna ja vetoketju tai vyölaukku/kaulalaukku tai suljettavat povitaskut.
 • Muutama valokopio kaikista henkilökohtaisista asiakirjoista, kuten passista, viisumista, lentolipuista, matkavakuutuksesta, rokotuskortista, kansainvälisistä maksukorteista (Mastercard, Visa), ajokortista ja oikeastaan kaikesta lompakon sisällöstä – yksi kopiosetti kuhunkin laukkuun.
 • Lista tärkeistä puhelinnumeroista, mm. vakuutusyhtiön numero ja numero, johon voidaan ilmoittaa kadonneesta maksukortista.
 • Postiosoitteet, joihin haluat lähettää postikortin, ja sähköpostiosoitteet niille, joille haluat lähettää lomaterveisiä sähköpostitse.
 • Muistikirja ja kyniä
 • Hyvä kirja – tai useampi – pitkille lentomatkoille
27. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Ota huomioon, että matkamme eivät yleensä sellaisenaan sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja tiedustele mahdollisuuksista ottaa henkilökohtaiset tarpeesi huomioon.

Suosituimmat matkamme
Muut matkustavat tänne
Ota yhteyttä matkailuneuvojaan Iida Väänänen

Kirjoita:
info@afrikkasafari.fi

Soita:
09 424 15 833

Aukioloajat:
ma-pe 9-16

Käytämme evästeitä tilastoihin ja kohdennettuun markkinointiin kolmannessa osapuolessa.

Hyväksyt tämän napsauttamalla.

Lue lisää täältä.

Tervetuloa Afrikkasafarin uudistuneille kotisivuille

Kotisivumme ovat saaneet uuden designin edellisen vierailusi jälkeen, mutta matkamme ovat edelleen yhtä upeita.