• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
 • Omistautuneet matka-asiantuntijat
 • Testatut laatumatkat
 • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
 • Hintatakuu
 • 24/7 apu
 • Matkatakuurahaston jäsen

Käytännön tietoa Botswanasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat safaria Botswanassa. Sivuilla on tietoa esim. rokotuksista ja viisumista.

Käytännön tietoa Botswanasta

Käytännön tietoa Botswanasta

Näiltä sivuilta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat safaria Botswanassa. Sivuilla on tietoa esim. rokotuksista ja viisumista.

1. Botswanan sää

Suuri osa Botswanaa on autiomaata. Kalaharin autiomaa peittää 70 % maan pinta-alasta, ja koska koko maa sijaitsee korkealla, Botswanassa vallitsee pääasiassa subtrooppinen aroilmasto. Sadetta saadaan kuitenkin jonkin verran – kuitenkin enimmäkseen pohjoisilla alueilla. Sää on yleisesti ottaen melko vakaa ympäri vuoden, joten Botswanaan voi lähtökohtaisesti matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa.

Tammikuu-maaliskuu: Pohjoisessa on sadekausi. Kuuma. Puissa olevat lehdet voivat hankaloittaa eläinten näkemistä safarilla. Jotkut pohjoisessa olevat leirit voivat olla suljettuja. Paljon eläinten poikasia ja lintuja.

Huhtikuu-toukokuu: Lämpötila laskee hieman. Luonto vihertää. Tavallisesti kuivaa.

Kesäkuu-elokuu: safarisesonki. Öisin on viileää (nyt on talvi), päivisin on lämmintä. Joissain paikoissa alkaa olla kuivaa, joten puissa on vähemmän lehtiä ja eläimet tapaavat kerääntyä juomapaikoille. Tähän aikaan vuodesta vesi täyttää maailman suurimman sisämaan suiston, Okavangon suiston. Mielenkiintoista kyllä, suiston vesi ei täyty Botswanaan satavasta vedestä vaan Angolan vuoristoista peräisin olevasta sadevedestä.

Syyskuu-lokakuu: Ilma on lämpimämpi mutta kuivempi, joten kävijällä on hyvät mahdollisuudet nähdä runsaasti juomapaikoille kerääntyviä eläimiä.

Marraskuu-joulukuu: Sade palaa. Kuumalla säällä sade tuo helpotusta sekä vettä kaipaaville eläimille että hikoileville ihmisille.

2. Matkaehdot

Tutustu huolellisesti matkaehtoihimme, sillä nämä muodostavat osan www.afrikkasafari.fi-valmismatkoja koskevista sopimusehdoista. Meiltä ostetut matkat Botswanaan kuuluvat Valmismatkalain piiriin.
Klikkaa tästä lukeaksesi matkaehtomme.

3. Apua matkavakuutuksen hankkimiseen

Löydät kaiken tarvitsemasi tiedon vakuutuksia käsitteleviltä sivuiltamme.
Klikkaa tästä siirtyäksesi vakuutussivuillemme.

4. Rokotukset

Suosittelemme, että otat yhteyttä rokotuksiin erikoistuneeseen lääkäriin, omaan lääkäriisi tai valtuutettuun rokotusklinikkaan. Voit myös lukea lisää matkalle suositeltavista rokotuksista Matkailijan terveysoppaasta.

Ota huomioon keltakuumetta koskevat säännöt – etenkin, jos matkustat maahan jonkin toisen Afrikan maan kautta.

5. Viisumi / Passi

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle 90 päivän matkalle Botswanaan. Passin on kuitenkin oltava voimassa vähintään 6 kuukautta maastalähtöpäivästä lukien.

Tarvitset Suomen kansalaisena viisumin Sambiaan ja/tai Zimbabween, jos aiot vierailla Victorian putouksilla Botswanasta käsin tai jos lentosi laskeutuu Livingstonen tai Victoria Fallsin lentokentälle. Viisumia voidaan hakea Sambian ja Zimbabwen suurlähetystöistä, jotka sijaitsevat Tukholmassa. Viisumin hinta on n. 40 euroa. Viisumi on mahdollista ostaa myös rajanylityspaikalla. Muista, että tarvitset viisumin ostamiseen käteistä (USD).

Lue lisää viisumiin liittyvistä säännöistä ja viisumin hakemisesta osoitteessa: www.zambiaembassy.se ja http://www.zimembassy.se/

Botswana – kun matkustat alle 18-vuotiaiden lasten kanssa

lokakuuta 2016 alkaen Botswana on tiukentanut sääntöjä, jotka koskevat maahan matkustamista alle 18-vuotiaiden lasten kanssa. Säännöt ovat nykyään samat kuin Etelä-Afrikassa.
Tämä tarkoittaa, että alle 18-vuotiailla lapsilla on oltava mukanaan englanniksi käännetty syntymätodistus. Sääntö on voimassa myös siinä tapauksessa, että lapsi matkustaa molempien vanhempiensa kanssa.

Jos lapsi matkustaa vain toisen vanhemman kanssa tai ilman vanhempia, vaaditaan toisen vanhemman/vanhempien hyväksyntä matkalle laillistetun valtakirjan muodossa sekä allekirjoitettu kopio passista. Tämä koskee myös yhteishuoltajuutta. Lapsella on myös oltava englanninkielinen tai englanniksi käännetty syntymätodistus.

Samat säännöt pätevät myös siinä tapauksessa, että lapsi matkustaa ilman vanhempia.

Jos toinen vanhemmista on kuollut, mukana on oltava englanniksi käännetty kuolintodistus.

Huomaa, että suostumus on voimassa vain, kun se on viranomaisen laillistama. Suomessa asiakirjan voi laillistaa joko maistraatti tai ulkoministeriö.

Lue lisää matkustamisesta alle 18-vuotiaiden lasten kanssa täällä.

Voit tarkistaa viisumia koskevat säännöt ja maahantulomääräykset ottamalla yhteyttä kohdemaan edustustoon.

Ota yhteys paikalliseen maistraattiin tilataksesi englanninkielisen syntymätodistuksen.

6. Lentovaraukset ja lentoliput

Lähetämme lentovarauksesi sinulle heti, kun varaat matkan. Matkasuunnitelmasta näet ajat ja matkareitit. On erittäin tärkeää, että tarkistat nimesi kirjoitusvirheiden varalta. Varauksessa olevan nimen on oltava tismalleen sama kuin passissa olevan nimen. Jos huomaat virheitä nimissä, ota meihin välittömästi yhteyttä.

Nykyään käytetään ainoastaan sähköisiä lentolippuja (e-lippuja), joten et saa fyysistä lentolippua. Lentoaseman lähtöselvityksessä käytetään passia ja varausnumeroa. Varausnumero näkyy matkasuunnitelmassasi.

7. Tietokirje

Kun olet varannut matkasi meiltä, lähetämme sinulle ennen matkaa tietokirjeen. Tietokirje sisältää tärkeää tietoa esimerkiksi online-lähtöselvityksestä, toimenpiteistä mahdollisen myöhästymisen yhteydessä, juomarahoja koskevia ohjeita jne. Sen lisäksi kirje sisältää tärkeitä puhelinnumeroita, kuten paikallisten edustajiemme numerot sekä oman hätänumeromme.

Tästä syystä on tärkeää, että tulostat tietokirjeen ja otat sen mukaasi matkalle.

8. Paikkavaraus, matkustusluokan korotus ja ylimääräinen jalkatila

Lentoyhtiö antaa sinulle istumapaikan lennolle lähtöselvityksen yhteydessä. Mikäli sinulla on erityisiä toiveita, voit lentoyhtiön sivustolla suorittaa istumapaikan varaamisen etukäteen. Useimmilla lentoyhtiöillä on verkkosivuillaan valikossa kohta ”manage my booking”. Huomioithan, että useat lentoyhtiöt perivät maksun istumapaikan varaamisesta, joten on hyvä pitää maksukortti esillä varausta tehdessään. Se, milloin lentoyhtiö aukaisee lennon istumapaikkojen varaamisen vaihtelee, mutta yleissääntönä voit varata istumapaikan varaushetkestä 48 tuntiin ennen lähtöä.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat usein lisäksi mahdollisuuden lentoluokan korotukselle, esim. lisää jalkatilaa tai muita mukavuuksia. Esimerkkeinä Economy Comfort KLM:n lennoilla ja Premium Voyageur Air France:n lennoilla. Tämän korotuksen pystyy tekemään lentoyhtiön sivuilla, maksua vastaan.

Huomioithan myös, että lentoyhtiöllä on täysi pääsy kaikkien paikkojen hallintaan ja heillä on siitä johtuen aina oikeus tehdä muutoksia varauksiin.
Jos et tee istumapaikan varausta ennen lähtöä, antaa lentoyhtiö lähtöselvityksen yhteydessä sinulle paikan.

9. Matkatavarat

Käytämme monia eri lentoyhtiöitä matkoillamme Botswanaan, joten sallitun matkatavaran määrä voi vaihdella sekä lähtöselvitettyjen matkalaukkujen että käsimatkatavaran osalta. Matkatavaroita koskevat tiedot löytyvät lentolipusta. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää matkatavaroista.

Suosittelemme, että käytät safarimatkoilla pehmeitä matkalaukkuja. Pehmeiden laukkujen pakkaaminen safariautoon on huomattavasti helpompaa kuin kovien matkalaukkujen. Erityisesti hard case -laukut vievät paljon tilaa safariautossa. Vältä siis kovareunaisia matkalaukkuja.

Varmista myös, että pakkaat kaikkein välttämättömimmät tavarat käsimatkatavaroihin. Tällaisia tavaroita ovat esim. passi, viisumi, vakuutusasiakirjat, luottokortti, rahat ja kamera sekä mahdolliset terveystiedot ja elintärkeät lääkkeet.

Ota mukaan myös tuulitakki tai vastaava sekä mahdollinen safarihattu, sillä koneen ilmastointi on tehokas.

10. Saapuminen / Lähtö

Saapuessasi lentokentälle sinua on heti passintarkastuksen jälkeen vastassa edustajamme BUSHTRACKSin opas.  Hänellä on kyltti, jossa on joko sinun nimesi tai meidän leijonanpää-logomme. Opas ajaa sinut hotellille – sovi saman oppaan tai hotellin vastaanoton kanssa myös, milloin sinut voidaan noutaa hotellilta lähtöpäivänä. Nämä kuljetukset sisältyvät matkan hintaan.

11. Valuutta

Botswanan valuutta on pula (BWP) – joka muuten tarkoittaa ”sadetta”. Suosittelemme, että vaihdat pulia perillä Botswanassa tai nostat saavuttuasi paikallista rahaa pankkiautomaatista. Jos haluat käyttää BWP-valuuttaa, käytä mieluiten pieniä seteleitä, koska paikalliset voivat harvoin vaihtaa isoja seteleitä. Paikallisissa turistikohteissa käyvät maksuvälineinä pääasiassa pulat ja joskus myös dollarit pieninä seteleinä. Lodgeissa USD ja joskus randit ovat tavallisempia. Suosittelemme, että vaihdat rahaa sen verran, että sinulla on aina käytettävissäsi sekä pulia että US-dollareita.

12. Juomarahat

Juomarahojen antaminen on Botswanassa vapaaehtoista, mutta ne otetaan toki aina ilolla vastaan. Jos saat lomasi aikana poikkeuksellisen hyvää palvelua, voit tietenkin palkita sen juomarahalla. Botswanalaisissa lodgeissa/hotelleissa on tavallisesti kirjekuoria ”tips boxin” vieressä. Kirjekuoreen laitetaan lähtöpäivänä juomarahat koko henkilökunnalle.

Nyrkkisääntö on:

 • Oppaat: USD 10-20 / henki / päivä
 • Mokoro-soutaja/luonto-opas/hovimestari: USD 5 – 10 / henki / päivä

Sekä USD että BWP käyvät juomarahoina.

13. Juhlapäivät

Juhlapäivien vietto ja perinteisiin tutustuminen ulkomailla on aina mielenkiintoinen kokemus. Alle olemme koonneet listan pyhäpäivistä, juhlapäivistä, festivaaleista ja muista merkittävistä päivistä.

Huomaa, että jotkut museot ja nähtävyydet voivat olla suljettuina tällaisina päivinä.

14. Aikaero

Kesäisin aikaeroa on yksi tunti, talvisin aikaeroa ei ole.

15. Sähkö

Useimmat hotellit ja lodget saavat sähkönsä omista generaattoreistaan. Jännite on 240 volttia ja pistokkeet ovat kolmipinnisiä, eli erilaisia kuin mitä Suomessa käytetään. Suosittelemme, että tuot mukanasi oman adapterin, sillä kaikissa hotelleissa adaptereita ei ole mahdollista lainata.

16. Tärkeitä matkatavaroita
 • Vaaleat kesävaatteet safarille.
 • Siistimmät vaatteet illaksi hotelliin tai lodgeen, esim. pitkät housut ja pitkähihaiset paidat, jotka suojaavat hyttysiltä auringonlaskun jälkeen ja tarvittaessa myös paahtavalta auringolta päiväsaikaan.
 • Tuulitakki, koska aamulla ja illalla voi olla viileää.
 • Kesäjalkineet (esim. urheilukengät ja puuvillasukat). Vältä paljain jaloin ja paljain säärin oleskelua iltaisin hyttysten takia.
 • Valitse adapteri, jossa on useampi liitäntä, jolloin voit ladata esimerkiksi parranajokoneen, matkapuhelimen ja kameran yhtä aikaa.
 • Pieni taskulamppu ja muutama ylimääräinen paristo.
17. Liikuntarajoitteiset matkustajat

Huomioithan, että matkamme eivät yleisesti ottaen sovellu liikuntarajoitteisille henkilöille. Ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoa omien erityistarpeidesi mukaisista mahdollisuuksista.

Suosituimmat matkamme
Muut matkustavat tänne

Käytämme evästeitä sivuston käyttökokemuksen parantamiseksi ja markkinoinnin kohdentamiseen. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Voit kieltää evästeiden käytön klikkaamalla tästä. Tässä tapauksessa käytämme vain yhtä evästettä muistamaan, että olet kieltänyt evästeiden käytön.

Lue lisää täällä.