• Tyytyväisiä asiakkaita vuodesta 2006
  • Omistautuneet matka-asiantuntijat
  • Testatut laatumatkat
  • Huolellisesti valitut paikalliset oppaat
  • Hintatakuu
  • 24/7 apu
  • Matkatakuurahaston jäsen
KotiAfrikka-blogiBongaa ”Big Five” Afrikassa

Bongaa ”Big Five” Afrikassa

27 September, 2018
Näytä kaikki

Norsuja ja puhveleita

Monen Afrikan-safarille lähtijän tavoitteena on bongata ja ikuistaa ”Big Five”, joka on käsitteenä varmasti kaikille tuttu.

Mutta tiedätkö, mitä ”Big Five” oikeastaan tarkoittaa? Ja mikä tekee ”Big Fiven” näkemisestä safarilla niin erityisen kokemuksen?

Mikä on ”Big Five”?

”Big Five” -ryhmään kuuluu viisi eläintä: leijona, leopardi, norsu, sarvikuono ja puhveli.

Käsite on vanha metsästystermi, jonka suurriistan metsästäjät ottivat ensimmäisenä käyttöön. ”Big” ei viittaa eläinten kokoon, vaan niiden vaarallisuuteen ja metsästämisen haasteellisuuteen. Nykyään käsitettä käytetään myös, kun tarkoitetaan eläinten bongaamista safarilla.

Mikä on ominaista ”Big Five” -eläimille?

”Big Five” -eläimet ovat keskenään hyvin erilaisia, mutta ne kaikki ovat suosittuja bongattavia Afrikassa. Alla voit lukea lisää kustakin ”isoon viitoseen” kuuluvasta eläimestä.

Leijona

Naarasleijona ja kaksi leijonan poikasta

Leijonaa pidetään usein safarin symbolina, ja siksi se on näistä viidestä kenties kaikkein suosituin.

Tänä päivänä Afrikassa elää noin 20000 leijonaa, joita pääset ihastelemaan esimerkiksi Tansaniassa ja Etelä-Afrikassa.

  • Leijonat elävät jopa 25 eläimen laumoissa. Laumaan kuuluu tavallisesti 2-4 aikuista urosta, 10-15 naarasta ja niiden poikaset.
  • Naaraat elävät koko elämänsä samassa laumassa, kun taas urosten on jätettävä lauma, kun ne kasvavat riittävän suuriksi ja muodostavat uhan lauman alfaurokselle.
  • Leijonat saalistavat mieluiten keskikokoisia nisäkkäitä, kuten gnuuantilooppeja, seeproja ja suurempia antilooppeja. Suuri osa leijonien ravinnosta koostuu kuitenkin raadoista, joita ne varastavat muilta petoeläimiltä.

Tiesitkö, että: vanha leijona on harvinainen näky, sillä leijonat kuolevat usein rajuissa keskinäisissä yhteenotoissaan ennen kuin ne ehtivät ikääntyä. Luonnossa leijona saavuttaa tavallisesti 12-14 vuoden iän, mutta eläintarhassa ne voivat elää 20 vuotta.

Leijonia voi nähdä savannilla ja aukeilla ruohikkotasangoilla. Keskipäivän kuumimpaan aikaan leijonat lepäilevät varjoisissa paikoissa. 

Leopardi

Leopardi puussa

Leopardi on sulavalinjainen kissaeläin, joka tunnetaan mm. täplikkäästä turkistaan.

Leopardia tavataan suurimmassa osassa Afrikkaa, mutta se pysyttelee piilossa ihmisiltä, ja siksi sitä voi olla vaikea havaita.

  • Toisin kuin leijona, leopardi elää aina yksin, paitsi jos sillä on poikasia.
  • Leopardi on kotonaan niin maan pinnalla kuin puussa. Se on aktiivisin yöaikaan ja viettää suurimman osan päivää nukkuen puissa tai pensaissa.
  • Leopardi syö lähes kaikkea eläinravintoa kovakuoriaisista antilooppeihin, mutta saalistaa kuitenkin mieluiten itsensä kokoisia saaliseläimiä. Ahnaita varkaita välttääkseen se raahaa usein saaliinsa korkealle puuhun.

Tiesitkö, että: Naarasleopardit ovat hyviä äitejä. Naaraat piilottavat poikasensa ja siirtävät ne tarvittaessa turvallisempiin paikkoihin, kunnes ne ovat tarpeeksi vanhoja opettelemaan metsästystä.

Leopardi on piiloutumisen mestari, mutta hyvällä onnella niitä voi nähdä aavikolla, savannilla ja metsissä. 

Norsu

Norsuja savannilla

Afrikannorsu on maailman suurin (ja painavin) maalla elävä eläin, joka voi painaa jopa 7000 kg. Kokonsa lisäksi norsulle ominaisia ovat hyvin kehittyneet syöksyhampaat.

Tänä päivänä Afrikassa elää noin 415000 afrikannorsua.

  • Norsut elävät pienissä laumoissa, jotka koostuvat naarasnorsuista ja niiden poikasista. Ei ole harvinaista tavata jopa yli 20 norsun laumoja.
  • Naarasnorsujen kantoaika kestää 22 kuukautta, ja samaan laumaan kuuluvat naaraat voivat imettää toistensa poikasia.
  • Norsun hampaat kuluvat ja kasvavat uudelleen kuusi kertaa sen elinkaaren aikana. Kun viimeiset hampaat ovat kuluneet loppuun, norsu ei voi enää pureskella ruokaa riittävästi, jolloin se kuolee nälkään. Afrikannorsu voi elää luonnossa jopa 70-vuotiaaksi.

Tiesitkö, että: afrikannorsu voi syödä jopa 300 kg ruokaa päivässä. Sen korva voi painaa jopa 20 kg.

Norsut ovat levinneet laajalle Afrikassa, joten sinulla on hyvät mahdollisuudet bongata norsu savannilla tai metsässä.

Sarvikuono

2 sarvikuonoa

Afrikassa elää kaksi sarvikuonolajia, isosarvikuono eli valkosarvikuono ja pensassarvikuono eli mustasarvikuono.

Nimistään huolimatta sarvikuonot ovat harmaita. Suurin ero lajien välillä on niiden huulten muodossa. Pensassarvikuonon ylähuuli on suippo ja pidentynyt, isosarvikuonon huulet taas ovat leveät ja kulmikkaat. Huulten muoto määrittää sarvikuonon ravinnon.

Sarvikuonot ovat ”Big Five” -eläimistä kaikkein uhanalaisimpia. Sarvet ovat kysyttyjä ja arvokkaita Aasiassa ja Lähi-Idässä, sillä niillä uskotaan olevan parantavia vaikutuksia.

Pensassarvikuono

Pensassarvikuonoja tavataan Afrikan etelä- ja itäosissa, mukaan lukien Keniassa, Tansaniassa, Namibiassa, Etelä-Afrikassa ja Zimbabwessa.

Pensassarvikuono on äärimmäisen uhanalainen, ja tällä hetkellä kannan koon arvioidaan olevan Afrikassa noin 5000.

  • Pensassarvikuono on kahdesta afrikkalaisesta sarvikuonolajista pienempi, mutta se voi silti painaa jopa 1350 kg.
  • Sarvikuonot syövät ainoastaan sellaista ravintoa, joka ei ole maan pinnalla, eli esimerkiksi puista ja pensaista löytämiään lehtiä ja hedelmiä.
  • Kuonon päässä oleva sarvi on keskimäärin n. 50 cm pituinen, mutta voi kasvaa jopa 130 cm pituiseksi.

Tiesitkö, että: pensassarvikuono voi liikkua hyvin nopeasti ja voi juosta nopeimmillaan jopa 55 km/h?

Pensassarvikuono oleskelee mieluiten alueilla, joissa on paljon pensaita ja muuta ravintoa, esim. metsäalueilla, savannilla ja kosteikoissa. 

Isosarvikuono

Isosarvikuonot elävät pääasiassa Etelä-Afrikassa, mutta sitä tavataan myös Keniassa, Namibiassa ja Zimbabwessa.

Isosarvikuonoja on Afrikassa noin 20000 yksilöä, joten se ei ole yhtä uhanalainen kuin pensassarvikuono.

  • Isosarvikuonouros voi painaa jopa 2500 kg, mikä tekee siitä maailman toiseksi suurimman maaeläimen heti afrikannorsun jälkeen. Painostaan huolimatta isosarvikuono voi saavuttaa jopa 40 km tuntinopeuden.
  • Isosarvikuono syö pääasiassa ruohoa, mihin sen leveät ja kulmikkaat huulet soveltuvat erityisen hyvin.
  • Sarviaan eläimet käyttävät kaksinkamppailuissaan ja itsesuojeluun. Kuonon päässä oleva sarvi on keskimäärin n. 60 cm pituinen, mutta voi kasvaa jopa 150 cm pituiseksi.

Tiesitkö, että: isosarvikuonon toinen nimi on valkosarvikuono. Nimi tulee afrikaansin leveyttä tarkoittavasta sanasta ”wyd”, jolla viitattiin eläimen leveisiin huuliin. ”Wyd”-sanasta saatiin myöhemmin ”white” eli valkoinen.

Koska isosarvikuono ei ole niin uhanalainen kuin pensassarvikuono, on todennäköisempää, että näet juuri tämän sarvikuonolajin Afrikan-matkallasi. Isosarvikuono elää useimmiten ruohotasangoilla ja savannilla.

Puhveli

puhveleita hämärässä

Puhveleita elää runsaasti suurimmassa osassa Afrikkaa, ja tämä eläin on ”viidestä suuresta” kenties vaarallisin ihmiselle.

  • Puhvelin sarvet voivat kasvaa jopa 160 cm pituisiksi. Suuret sarvet on tarkoitettu pitämään petoeläimet loitolla, ja leijonat ja hyeenat eivät koskaan yritäkään hyökätä puhvelin kimppuun yksin.
  • Puhveli on sosiaalinen eläin, joka elää jopa 1500 yksilön laumoissa.
  • Puhveli voi hyökätä, jos se on erossa laumastaan tai haavoittunut, koska se tuntee silloin olonsa uhatuksi. Tämä hyökkäysstrategia on tuonut puhvelille aggressiivisen eläimen maineen.

Tiesitkö, että: puhveli ei ole territoriaalinen eläin. Sen sijaan puhvelit kamppailevat keskenään paremmasta asemasta laumassa ja naaraseläinten suosiosta. Puhvelin törmäysvoima vastaa auton törmäysvoimaa ajettaessa seinään 50 kilometrin tuntinopeudella.

Jos haluat nähdä puhvelin, hakeudu metsään tai savannille.

Missä voit nähdä ”Big Five” -eläimet?

Jos haluat bongata kaikki ”Big Five” -eläimet, kannattaa suunnata suosittuihin safarikohteisiin kuten TansaniaanKeniaan ja Etelä-Afrikkaan. Lisäksi voit bongata yhden tai useamman ”isoon viitoseen” kuuluvan eläimen kaikissa safarikohteissamme Afrikassa.

Afrikassa on lukuisia hienoja ja tunnettuja kansallispuistoja, joissa voit hyvällä onnella nähdä yhden tai useamman ”Big Five” -eläimen.

Matkat, joilla voit hyvällä onnella nähdä kaikki Big Five -eläimet

Matkan aikana safarioppaasi tekee kaikkensa varmistaakseen, että voit bongata kaikki viisi eläinlajia. Joitain eläimistä voi olla vaikeita havaita, joten kannattaa pitää silmät ja korvat auki!

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä matkaneuvojiimme. He voivat opastaa sinua parhaan kohteen valinnassa.

Pääse vielä lähemmäs – Afrikkasafari.fi

Käytämme evästeitä tilastoihin ja kohdennettuun markkinointiin kolmannessa osapuolessa.

Hyväksyt tämän napsauttamalla.

Lue lisää täältä.

Tervetuloa Afrikkasafarin uudistuneille kotisivuille

Kotisivumme ovat saaneet uuden designin edellisen vierailusi jälkeen, mutta matkamme ovat edelleen yhtä upeita.