TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiMilloin on paras aika kiivetä Kilimanjarolle?

Milloin on paras aika kiivetä Kilimanjarolle?

01.01.2019  |  päivitetty: 26.05.2023
Näytä kaikki

leiri shira-reitillä

Kilimanjaron huipun eli Uhuru Peakin saavuttaminen palkitsee kaikki ponnistukset ruhtinaallisesti.

Huipulta avautuva näköala on nimittäin yksinkertaisesti ikimuistoinen.

Mutta milloin on paras aika kiivetä Kilimanjarolle?

Lue lisää alla!

Huomaa: Alla oleva opas on vain suuntaa antava.

Kilimanjaron ilmasto

viidakkoalue kilimanjarossa

Kilimanjaron sijainti lähellä päiväntasaajaa tarkoittaa, että vuorella ei ole samanlaista neljää vuodenaikaa kuin meillä Suomessa.

Lämpötilat eivät itse asiassa juurikaan vaihtele vuoden mittaan, vaan sääolosuhteisiin vaikuttavat enemmän meneillään oleva kausi ja eri kasvillisuusvyöhykkeet.

Kilimanjaron kaudet

Kilimanjaron vuodenajat jakautuvat kahteen kauteen, kuivaan kauteen ja sadekauteen, joista molempia koetaan vuoden aikana kaksi.

Kuivat kaudet ajoittuvat:

  • joulukuun alusta maaliskuun alkuun
  • kesäkuun lopusta lokakuun loppuun

Kuivaa kautta luonnehtivat leudot lämpötilat kesä-elokuuta lukuun ottamatta, jolloin ilmat voivat olla viileämmät. Lisäksi sää on selkeämpi ja sadetta saadaan vähemmän kuin sadekaudella.

Vähäisempien sademäärien ansiosta nämä kuukaudet ovat myös Kilimanjaron korkeasesonkia, jolloin vuorelle saapuu enemmän kiipeilijöitä muihin aikoihin verrattuna.

Sadekaudet ajoittuvat:

  • maaliskuun lopusta kesäkuun alkuun (pisin sadekausi)
  • marraskuun alusta joulukuun alkuun

Sadekaudelle ovat ominaisia suuret sademäärät, etenkin huhti- ja toukokuussa. Sateita saadaan eniten Kilimanjaron etelä- ja itäpuolella. Sateet tarkoittavat huonompaa näkyvyyttä, tosin lyhyen sadekauden aikana näkyvyys on aamun tunteina hieman parempi.

Suuremman sademäärän vuoksi sadekaudet eivät ole yhtä suosittuja kiipelijöiden keskuudessa kuin kuivat kaudet. Näiden kuukausien aikana voit siis saada hieman yksityisemmän kiipeilykokemuksen.

Alla on yhteenveto Kilimanjaron sääolosuhteista ympäri vuoden.

Tammikuusta maaliskuuhun (kuiva kausi)

Tammikuusta maaliskuuhun ilmat ovat leutoja ja aamulla ja iltapäivällä on selkeää.

Päivät ovat lähes pilvettömiä, mutta Kilimanjaron huipulla voi tulla jonkin verran vettä tai lunta.

Maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin (pitkä sadekausi)

Maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana vuorella vallitsee sadekausi. Tämä tarkoittaa usein heikompaa näkyvyyttä. Pilvet voivat olla raskaita ja sateet voimakkaita – ja aivan huipulla voi sataa jopa lunta.

Sadekauden aikana vaellus voi osoittautua tavallista haastavammaksi, joten jos olet vasta-alkaja, kannattaa valita jokin muu aika vuodesta. Toisaalta reitit eivät ole yhtä ruuhkaisia ja kokemus on yksityisempi tähän vuodenaikaan.

Kesäkuusta elokuuhun (kuiva kausi)

Kun Suomessa on kesä, Tansaniassa voi olla jopa kylmä.

Päivälämpötilat ovat leutoja, mutta yöt ovat viileitä. Näkyvyys on normaalisti erittäin hyvä. Nämä kuukaudet, samoin kuin syyskuu ja lokakuu, ovat myös kuivempia kuin vuoden muut kuukaudet.

Syyskuusta lokakuuhun (kuiva kausi)

Muutaman viileän kuukauden jälkeen lämpötilat alkavat pikkuhiljaa nousta.

Lämpimämmät säät tuovat mukanaan sumua vuoren alarinteille, mutta korkeammalla sumu hälvenee ja ilma on selkeämpi.

Marraskuusta joulukuuhun (sadekausi)

Vuoden viimeisinä kuukausina on odotettavissa iltapäiväsateita ja silloin tällöin myös ukkosta. Sateista huolimatta näkyvyys on hyvä aamun tunteina ja yöaikaan.

Kilimanjaron kasvillisuusvyöhykkeet

jäätiköt kilimanjarossa

Sadekauden ja kuivan kauden lisäksi korkeusmetrit vaikuttavat siihen, millaista säätä Kilimanjarolla on odotettavissa.

Matkallasi huipulle vaellat nimittäin peräti viiden eri kasvillisuusvyöhykkeen läpi, joista kullakin vallitsevat omat ainutlaatuiset sääolosuhteensa.

Vuoren juurella lämpötilat pysyttelevät 21 ja 27 asteen välillä ympäri vuoden, mutta mitä korkeammalle nouset, sen kylmemmäksi ilmat muuttuvat. Vuoren huipulla Uhuru Peakilla yölämpötilat voivat laskea jopa -7…-29 asteeseen.

  • vyöhyke: Pensaikkoa ja viljelysmaita (800-1800 mpy). Tälle vyöhykkeelle ovat ominaisia ruohikkoalueet, tasangot, viljelysmaat ja asutus. Tämä on yksi sateisimmista vyöhykkeistä.
  • vyöhyke: Sademetsää (1800-2800 mpy). Tällä vyöhykkeellä esiintyy monipuolisesti ainutlaatuisia afrikkalaisia kasveja ja eläimiä. Päivälämpötilat ja ilmankosteus ovat korkeita ja iltaisin voi sataa, mikä tekee öistä viileitä. Matalammalla saadaan eniten sateita.
  • vyöhyke: Kangasmaata (2 800-2800 mpy). Tämä vyöhyke on verrattain karu, ja kasvillisuus koostuu mm. villikukista, kanervasta ja ruohosta. Korkeammalla ilmankosteus nousee, ilma on raskaampi ja lämpötilat laskevat.
    Tällä vyöhykkeellä voivat tuntua ensimmäiset vuoristotaudin oireet. Mitä korkeammalle nouset, sitä vähemmän tällä vyöhykkeellä sataa.
  • vyöhyke: Ylänköaavikkoa (4000-5000 mpy). Tälle vyöhykkeelle ovat ominaisia voimakas auringonpaiste, ohut ilma ja suuret lämpötilavaihtelut – lämpötila voi nousta 40 asteeseen päiväsaikaan ja laskea nollan alapuolelle yön tunteina. Näin korkealla sateita saadaan hyvin vähän.
  • vyöhyke: Arktinen alue (>5000 mpy). Tämä vyöhyke on vuoren huipulla. Vyöhykkeelle ovat ominaisia lumi, kylmyys, kalliot ja jäätiköt. Täällä ei esiinny lainkaan kasvillisuutta eikä eläimiä. Aurinko paistaa erityisen kirkkaana päiväsaikaan, kun taas yöllä vallitsee kylmyys ja tuuli.

Mikä reitti kannattaa milloinkin valita?

Kilimanjarolle on mahdollista nousta kaikkia reittejä pitkin mihin aikaan vuodesta tahansa.

Eri reitit kulkevat vuoren eri puolilla, mikä tarkoittaa, että tietyt reitit ovat parhaimmillaan tiettyyn aikaan vuodesta.

  • Marangu-reitti, joka alkaa vuoren kaakkoispuolelta, on eteläisestä sijainnistaan huolimatta hyvä vaihtoehto ympäri vuoden. Vaikka sateet osuvatkin tavallisesti vuoren eteläpuolelle, ne eivät haittaa nukkujaa, sillä Marangu-reitillä majoitutaan mökeissä.
  • Lemosho-reitti alkaa lännestä ja sopii parhaiten kiipeämiseen kuivalla kaudella, jolloin säät ovat selkeämmät kuin sadekaudella.
  • Machame-reitti, joka alkaa vuoren lounaispuolelta, on parhaimmillaan kuivan kauden aikaan. Sadekaudella sateet osuvat tavallisesti vuoren eteläpuolelle, jota pitkin Machame-reitti kulkee.
  • Shira-reitti, joka myöskin alkaa vuoren länsipuolelta, on parhaimmillaan kuivan kauden aikaan.
  • Rongai-reitti, joka alkaa pohjoisesta, sopii puolestaan erinomaisesti vuoren valloittamiseen sadekauden aikana. Sateet osuvat tavallisesti vuoren eteläpuolelle, joten pohjoispuolta kulkeva Rongai on enimmäkseen suojassa sateilta. Rongai-reittiä pitkin voi siis nousta ympäri vuoden.

Jos haluat tutustua paremmin eri reitteihin, lue oppaamme Kilimanjaron reitteihin.

Uusikuu

yö on kilimanjaro

Suurin osa matkasta huipulle taitetaan päivän tunteina, mutta viimeinen osuus vaelluksesta tapahtuu yön pimeydessä niin, että Uhuru Peakille saavutaan auringon noustessa.

Monet kiipeilijät haluavat nousta viimeisen osuuden joko täydenkuun loisteessa – ilman otsalamppuja – tai uudenkuun pimeydessä, jolloin tähdet näkyvät erityisen kirkkaasti ja selkeästi.

Kannattaa siis ottaa uudenkuun ja täydenkuun ajankohdat huomioon vuoren valloittamista suunnitellessa. Huomaa kuitenkin, että täysikuu ja uusikuu ovat suosituimpia ajankohtia, joten vuorella on näinä aikoina tavallisesti paljon muitakin kiipeilijöitä.

  • Jos vaellus kestää yhteensä 6 päivää, saavutat huipun vaelluksen 5. päivänä
  • Jos vaellus kestää yhteensä 7 päivää, saavutat huipun vaelluksen 6. päivänä
  • Jos vaellus kestää yhteensä 8 päivää, saavutat huipun vaelluksen 7. päivänäKatso taulukko alla:

Katso taulukko alla:

Täysikuun päivämäärät Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu
2023 6 5 7 5 5 3 3 1,30 29 28 27 26
2024 25 24 25 23 23 21 21 19 17 17 15 15

*Huomaa, että päivämäärät ovat arvioituja. Tarkista sekä päivämäärät että täydenkuun tarkat ajankohdat kertaalleen ennen matkan varaamista.

Haluatko kokea Kilimanjaron?

Maailman korkeimman vapaasti seisovan vuoren huipun valloittaminen on ainutlaatuinen ja ikimuistoinen kokemus.

Oletko jo päättänyt, milloin haluat lähteä matkaan? Voit käyttää suunnittelussa apuna Kaikki Kilimanjarosta -opastamme, josta löydät paljon lisää tietoa muun muassa yksittäisistä reiteistä ja matkaohjelmista.

Tutustu Kilimanjaron-reitteihimme alla:

Jos tarvitset apua reitin, vuodenajan tai molempien valinnassa, älä epäröi ottaa yhteyttä matkailuneuvojiimme, jotka auttavat sinua mielellään suunnittelemaan täydellisen matkan.

Huomaa, että yllä oleva opas on ohjeellinen, ja suositukset voivat muuttua milloin tahansa.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi