TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiChichén Itzá, Meksiko

Chichén Itzá, Meksiko

16.09.2019
Näytä kaikki

Chichen Itza

Kauniista temppeleistään, vaikuttavista pyramideistaan ja isoista pallokentistään tunnettu Chichén Itzá on valittu yhdeksi maailman uudesta seitsemästä ihmeestä.

Rauniokaupungin saama kunnia on helppo ymmärtää, kun näet mahtavan Chichén Itzán omin silmin.

Mikä on Chichén Itzá?

Chichén Itzá on laaja mesoamerikkalainen rauniokompleksi.

Muinaiskaupunki on ollut UNESCO:n maailmanperintöluettelossa jo vuodesta 1988, ja tänä päivänä se on yksi Meksikon suosituimmista nähtävyyksistä. Rauniokaupungissa voit tutustua mayaintiaanien kiehtovaan historiaan. Mayat aloittivat kaupungin rakentamisen jo yli 1 000 vuotta sitten ja asuttivat aluetta satoja vuosia.

Chichén Itzá sijaitsee Meksikossa Jukatanin niemimaalla suurin piirtein Méridan kaupungin ja Playa del Carmenin puolivälissä.

Mitä Chichén Itzá tarkoittaa?

Cenote Sagrado

Jukatanin niemimaa tunnetaan alavista maisemistaan ja maanalaisista vesivirroistaan. Maan alla virtaavat makeavetiset joet ja purot muodostavat maan pinnalle pieniä veden täyttämiä luolia tai luonnonkaivoja, joita kutsutaan cenoteiksi.

Nimi Chichén Itzá viittaa juuri tällaisiin cenoteihin. Nimi on muinaista mayakieltä ja tarkoittaa ”Itzán kaivon suulla”.

Nimen tarkoittama kaivo on todennäköisesti rauniokompleksissa sijaitseva Cenote Sagrado eli ”pyhä kaivo”. Kaivolla oli merkittävä rooli sadejumala Chaacin kunniaksi järjestetyissä uhrimenoissa. Mayat uskoivat jumalan asuvan kaivon pohjalla, ja siksi kaivon vettä ei juotu.

Chichén Itzán tärkeimmät rakennukset

Chichén Itzán alueella on monia mielenkiintoisia rakennuksia, jotka kertovat muinaisten mayojen elämästä.

El Castillo

El Castillo

Rauniokaupungin maisemaa hallitseva iso pyramidi El Castillo (”linna”) on itse asiassa Kukulcán-jumalalle omistettu temppeli. Vaikuttava pyramidi on todennäköisesti tunnetuin muinaiskaupungin monista kiehtovista rakennelmista.

Mayat rakensivat pyramidin noin vuonna 1000 jaa., siis jo kauan ennen eurooppalaisten saapumista. El Castillo -nimen se sai vasta 1500-luvulla espanjalaisilta konkistadoreilta.

Pyramidi pyhitettiin mayajumala Kukulcánille, joka oli mayojen mytologiassa sulkapeitteinen käärme. Käärmemotiivi näkyy esimerkiksi pohjoisportaikon veistoksissa. Joka kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan auringonvalo muodostaa pohjoisportaille illuusion kiemurtelevasta käärmeestä, jonka päät on veistetty kivestä pohjoisen puoleiseen portaikkoon. Pyramidi on siis oikeastaan kivestä hakattu kalenteri, mikä antaa hyvän kuvan mayojen tähtitieteellisestä osaamisesta.

Mesoamerikkalainen pallokenttä

Ball pitch

Chichén Itzán iso pallokenttä on suurin vanhoista mesoamerikkalaisista pallopelikentistä.

Keski-Amerikassa tehdyt kaivaukset ovat osoittaneet pallopelin olleen suosittu kaikkien mesoamerikkalaisten kansojen keskuudessa, ja sitä on pelattu jo ennen ajanlaskumme alkua. Tänä päivänä Meksikon alkuperäiskansat pelaavat edelleen ikivanhan pallopelin nykyaikaisempaa versiota, jonka nimi on ulama.

Verinen voitto

Pallopelin säännöistä on löytynyt lukuisia eri muunnelmia, mutta erikoisin perinne oli, että pelit saattoivat päättyä pelaajien uhraamiseen jumalille. Ei kuitenkaan tiedetä, uhrattiinko jumalille voittajajoukkue vai häviäjäjoukkue.

Chichén Itzán massiivinen pelikenttä on 166 metriä pitkä ja 68 metriä leveä. ”Korien” virkaa toimittivat koristeelliset kivirenkaat, jotka oli kiinnitetty seinään kuuden metrin korkeudelle. Painavan pallon saaminen pienen renkaan läpi vaati taitoa ja voimaa, ja historioitsijat uskovatkin, että vain yhden korin tekeminen riitti joukkueen voittoon.

Pelikentän seinät on koristeltu mielenkiintoisilla kaiverruksilla, jotka esittävät pelin kulkua ja pelin jälkeen järjestettyjä uhrausrituaaleja.

El Caracol – mayojen observatorio

El Caracol

Mayat olivat taitavia astronomeja, mistä kertoo myös Chichén Itzán kuuluisa observatorio.

Noin vuonna 906 jaa. rakennetun monumentin nimi on espanjaksi Caracol, mikä tarkoittaa etanaa. Nimensä rakennus on saanut tornin sisällä kulkevista kierreportaista, jotka muistuttavat etanan kuorta.

Jukatanin niemimaan maasto on tasaista ja alavaa, ja tähtitorni on rakennettu juuri niin korkeaksi, että sen huipulta on esteetön näkymä puunlatvojen yli. Esimerkiksi Venus, jolla oli mayoille erityisen suuri merkitys, näkyy observatoriosta hyvin.

Tänä päivänä torni on osittain romahtanut, mikä luo vaikutelman siitä, että sen katto olisi ollut aikoinaan nykyaikaisten observatorioiden tapaan kupolin muotoinen. Todellisuudessa sekä ylempi että alempi osa olivat lieriömäisiä ja tarjosivat erinomaisen näköalan yötaivaalle ja ympäröivälle maaseudulle.

Miksi matkustaa Chichén Itzáan?

Chichen Itza Wall

Chichén Itzá on yksi Meksikon suurimmista vetonauloista ja tarjoaa paljon mielenkiintoista nähtävää. Jos olet kiinnostunut mesoamerikkalaisista korkeakulttuureista, kiehtova rauniokaupunki on täydellinen kohde!

Chichén Itzá on edelleen aktiivinen arkeologinen alue, joka antaa hyvän käsityksen muinaisista mayakansoista ja heidän kulttuuristaan.

Sukella historiaan mahtavan mesoamerikkalaisen muinaiskaupungin raunioilla, kuvittele verisen pallopelin tuoksina valtavalla pelikentällä ja näe, miten suuri merkitys tähtitieteellä on mayojen koristeellisissa rakennuksissa.

Chichén Itzá on ainutlaatuinen nähtävyys!

TourCompass – Turistista matkalaiseksi