TURVATAKUU - Lue lisää
KotiBlogiAfrikkalaiset heimot

Afrikkalaiset heimot

30.11.2018
Näytä kaikki

Masai savannilla

Punaiset asut, okranväriset hiukset ja värikkäät päähineet.

Nämä ovat vain joitain afrikkalaisten heimojen tunnusmerkkejä.

Ulkoisen olemuksensa lisäksi afrikkalaiset heimot eroavat toisistaan perinteiltään. Joillekin heimoille erityiset sylkemisrituaalit ovat tärkeitä, toiset taas arvostavat tanssia ja toisilla monimutkaisimmat seremoniat liittyvät naimisiinmenoon.

Tutustu Afrikan kiehtoviin heimokansoihin täällä!

Tutustu Afrikan heimoihin

Afrikassa elää noin 3000 eri heimoa, jotka puhuvat yli 2000 eri kieltä.

Afrikkalaiset heimokansat ovat käyneet läpi monenlaisia mullistuksia historian saatossa. Jotkut heimot ovat kadonneet, toiset taas ovat yhdistyneet, jakautuneet tai syntyneet muun muassa mantereen kolonisaation myötä.

Afrikan-matkallasi voit päästä näkemään ja kohtaamaan monia kiehtovia heimokansoja.

Lue lisää ja tutustu kuuden afrikkalaisen heimon mielenkiintoisiin perinteisiin, ominaisuuksiin ja rituaaleihin.

Sanien hurjat heimotanssit

San-heimo Namibiassa

Eräät asiantuntijat uskovat Sanien olevan yksi maailman vanhimmista kansoista, ja he olivatkin todennäköisesti eteläisen Afrikan ensimmäisiä asukkaita.

Sanit ovat eläneet metsästäjä-keräilijöinä jo tuhansia vuosia. Olennainen osa metsästyskulttuuria on parantajatanssi, jota tanssitaan perinteisesti läpi yön.

Kylänvanhimmat ja heimon parantajat tanssivat nuotion ympärillä laulaen ja vetäen syviä henkäyksiä, kunnes he saavuttavat transsinkaltaisen tilan. Tanssia seuraamaan kerääntyy koko kylä, ja transsiin vaipuneiden ihmisten uskotaan voivan kommunikoida kuolleiden kanssa ja parantaa sairauksia.

Saneja eli bušmanneja arvioidaan nykyisin olevan noin 100000 henkeä. Sanien kielen voi tunnistaa naksausäänteiden perusteella.

Heimon jäseniä elää tänä päivänä monissa Afrikan maissa, mukaan lukien Namibiassa ja Etelä-Afrikassa.

Värikkäät zulut

Zulu-heimo Etelä-Afrikassa

Zulut ovat lukumäärältään suurin Etelä-Afrikan kansallisuusryhmistä.

Zulut ovat alun perin kotoisin Itä-Afrikasta, josta he siirtyivät satoja vuosia sitten Etelä-Afrikkaan.

Zulut kuuluvat heimoryhmään, jonka jäsenet puhuvat bantukieliä. Bantuheimojen traditioihin kuuluu, että sulhasen perhe sopii häistä ja myötäjäisistä yhdessä morsiamen heimon kanssa. Perinnettä kutsutaan nimellä lobola.

Nelson Mandelan sanotaan lahjoittaneen tulevan vaimonsa Craca Machelin perheelle 60 lehmää morsius-lobolana.

Zulu-heimon tunnusmerkkeihin kuuluvat monet värikkäät helmet sekä taidokkaat kaiverrukset ja korit. Perinteiseen värikkääseen vaateparteensa he kuitenkin pukeutuvat vain erityistilanteissa, kuten häitä ja hautajaisia varten.

Itä-Afrikan masaiden sylkemisrituaalit

Masai-heimo Keniassa ja Tansaniassa

Masait elävät pääosin itäisessä Afrikassa Tansanian ja Kenian alueella.

Masaita ei voi erehtyä luulemaan minkään muun heimon edustajaksi. Punainen vaatetus, jota kutsutaan nimellä shuka, rei’itetyt korvat ja värikkäät koristeet ovat kaikki ominaisia masaille. Masait puhuvat maan kieltä, mutta monet osaavat myös swahilia.

Masait tunnetaan paimentolaisina ja sotureina, mutta villieläimet he jättävät rauhaan. Masaiden kulttuuri perustuu nimittäin vuohien, lampaiden ja nautakarjan kasvatukseen.

Heimolla on yksi varsin erikoinen perinne: sylkeminen. Sylkäisy tarkoittaa masaille siunausta, ja rituaali kuuluu kaikkiin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi pikkuvauvojen päälle syljetään onnellisen elämän toivottamiseksi. Heimon jäsenet uskovat myös, että sylki kertoo ihmisestä paljon.

Punatukkainen himba-kansa

Himba-heimo Namibiassa

Himbat ovat pohjoisessa Namibiassa elävä paimentolaiskansa. Heimo tunnetaan etenkin sen naispuolisten jäsenten ulkonäöstä, johon kuuluvat paksut punaiset rastatyyppiset hiukset ja punaiseksi värjätty iho.

Ainutlaatuinen väri tulee iholle ja hiuksiin levitettävästä tahnasta, joka valmistetaan voista, okrasta ja rasvasta. Tahna on nimeltään otjize, ja sitä levitetään niin iholle kuin hiuksiinkin joka päivä. Naiset käyttävät voidetta vain ulkonäöllisistä syistä eivätkä niinkään auringolta tai hyönteisiltä suojautumiseen, vaikka siitä on jonkin verran apua niihinkin. Himba-heimon miehet eivät käytä voidetta.

Himboja elää Afrikassa tänä päivänä noin 20000-50000 henkeä. Himbat kasvattavat nautoja, mutta nauttivat ruoakseen pääasiassa maissijauhosta valmistettua puuroa.

Heimo sytyttää joka päivä nuotion nuotiopaikalle. Tämä niin kutsuttu pyhä tuli eli okuruwo edustaa heimon esi-isiä. Lisäksi tuli auttaa himboja meditoimaan ja kommunikoimaan Mukuru-jumalan kanssa.

Vapautta arvostavat hadzabet

Hadzabe-heimo Tansaniassa

Tansanian hadzabet elävät edelleen lähes tismalleen samaan tapaan kuin jo 10000 vuotta sitten.

He eivät viljele maata, vaan saavat elantonsa metsästyksestä ja keräilystä. Hadzabe-heimolaisia on jäljellä enää noin tuhat, ja he asuvat luolissa Eyasi-järvellä lähellä Ngorongoroa ja Serengetiä.

Sitoutumista ei hadzabe-kulttuurissa pidetä kovin tärkeänä. Pariskunnat alkavat seurustella vietettyään yönsä pitkään saman nuotion ympärillä. Kun seurustelu alkaa kyllästyttää, kumppanit lähtevät omille teilleen. Niin helppoa se on – tai sitten ei!

Päivittäiset tehtävät jaetaan heimon jäsenten kesken. Naiset ja lapset keräävät marjoja, hedelmiä ja juuria, kun taas miehet etsivät hunajaa ja metsästävät.

Hadzabejen tärkeimpiä työkaluja ovat ruoanvalmistusvälineet, veitsi, jousi ja nuolet. Nämä riittävät jo varsin pitkälle. Jousia ja nuolia he valmistavat esim. kirahvin jänteistä, ja nuolet he kastavat aavikkoruususta saatavaan myrkkyyn.

Swazi-heimon kuninkaalliset tanssijat

Swazi-heimo Etelä-Afrikassa

Swazit eli swatit asuttavat Afrikan kaakkoisosia. Bantu-nguni-kieltä puhuva heimo elää Etelä-Afrikan ja Swazimaan alueella, ja alun perin swazit kuuluivatkin nguni-heimoon.

Tanssi kuuluu heimon tärkeimpiin perinteisiin. Esimerkiksi kahdeksan päivää kestävä niin kutsuttu ruokotanssi on swazeille yksi vuoden tärkeimmistä kohokohdista. Tanssijat kerääntyvät kunnioittamaan kuningataräitiä ja naimattomien naisten viattomuutta. Heimon perinteisiin kuuluu myös monia muita tansseja, kuten esimerkiksi sadetanssi. Vaikuttavien tanssiperinteiden ansiosta swazit tunnetaan kuninkaallisena tanssijaheimona.

Tanssin lisäksi swazit kunnioittavat monia vanhoja perinteitä, kuten erilaisia seremonioita, uskonnollisia vakaumuksia ja ikiaikaisia parannusmenetelmiä.

Heimon pukeutumisessa väreillä on tärkeä rooli. Asukokonaisuus riippuu heimon jäsenen iästä ja asemasta. 3-8-vuotiaat pojat pukeutuvat nahkavaatteeseen, kun taas tytöt käyttävät ruoho- tai kangashametta ja koristautuvat helminauhoilla. Naimattomat aikuiset miehet käyttävät nahkaista lannevaatetta ja helmikoristeita. Naimattomat naiset pukeutuvat kangashameeseen ja kietovat hiuksensa nutturalle.

Haluatko tutustua Afrikan heimoihin?

Matkamme tarjoavat paljon mahdollisuuksia tutustua Afrikan kiehtoviin heimoihin.

Voit päästä tapaamaan eri heimoja sen mukaan, mihin matkasi suuntautuu.

TourCompass – Turistista matkalaiseksi